ТОП-5 пам’ятників "Небесної сотні"

Журналісти Еспресо.TV зібрали добірку пам’ятників, які вже з'явилися в різних куточках України

Поки у соціальних мережах активно обговорюють майбутній меморіал "Небесної сотні" у Києві, протягом кількох останніх місяців у різних містах України з’явилося чимало імпровізованих монументів на честь людей, які віддали своє життя на Майдані.

Як правило, їх будівництво відбувається за кошти місцевої громади, а на їх втілення в життя потрібно від кількох тижнів до місяця.

У цій добірці журналісти Еспресо.TV зібрали ТОП-5 найбільш визначних монументів, присвячених "Небесній сотні":

Днями на Тернопільщині встановили пам'ятник герою "Небесної сотні".

Перед днем, коли застреленому на Майдані Незалежності Назару Войтовичу мало виповнитися 18 років, у селі Травневому на імпровізованому кургані встановили хрест із українським гербом.

Місцева школа, де вчився хлопець, тепер носить його ім'я, а на вході до будівлі з'явився барельєф із зображенням юного героя.

- У кінці травня у містечку Самбір на Львівщині відкрили пам'ятник героям Небесної сотні. Триметрову гранітну плити з Архангелом Михаїлом й іменами загиблих розташували на найбільшій площі міста. Усі гроші на встановлення пам'ятника зібрала місцева громада.

- У травні в райцентрі Комінтернівське (Одеська область) відкрили пам'ятник "Небесної сотні".

Півтораметровий пам'ятник з ангелом і ступенями в небо встановлений на центральній площі райцентру. Він виконаний з чорного та сірого мармуру і став частиною меморіалу жертвам Голодомору та політичних репресій , відкритого в смт Комінтернівське в 2007 році.

Як про "скромний, лаконічний, але – душевний" говорить про пам'ятний знак депутат Комінтернівської райради Людмила Прокопечко.

За її словами, ідея увічнити в Одеській області "Небесну сотню" монументом із написом "Герої не вмирають", була втілена в життя всього за місяць. Грошима на створення пам'ятника допомогли активісти - громадські, а також меценати.

- 30 травня, в столиці біля Оболонської райради було встановлено пам’ятник  загиблим на Майдані жителям району.

На ньому викарбувані імена трьох героїв Небесної сотні. Це 40-річний майстер та фотограф-аматор Володимир Мельничук, 22-річний студент КНУБА Олександр Плеханов та 44-річний активіст Самооборони Сергій Шаповал.  Всі вони загинули 18-20 лютого від вогнепальних поранень.

Фото: Victor Tsvigun

- Але найперше честь загиблих героїв на Майдані увіковічнили в Дніпропетровську. Так, у квітні у місті був зведений імпровізований пам’ятник героям "Небесної Сотні". 

Спочатку його створили активістами Майдану на п’єдесталі, де раніше стояв монумент Леніна, а згодом його ближче перенесли до приміщення ОДА.