Виборців Партії регіонів підбере Порошенко, якщо йому не завадить Коломойський

На базі Партії регіонів вже створено чотири політичних проекти. І це ще не межа

Останньою спробою зазіхнути на південно-східний електорат Партії регіонів стає процес створення партії Льовочкіна, назва якої ще достеменно не відома – чи то Прогресивна партія, чи то Демократично-прогресивна партія. Однак суть не у назві, а в тих обличчях, які її формуватимуть – це все колишні регіонали з пулу Льовочкіна – екс-представник президента Януковича Юрій Мирошниченко, екс-губернатор Кіровоградщини та колишній заступник Льовочкіна в АП Сергій Ларін, політолог того ж Льовочкіна Єрмолаєв, тощо. Крім того, завоювати симпатії південно-східного електорату намагався Сергій Тігіпко, який раніше був пов’язаний з групою «газовиків», а тепер хоче відновити свою партію «Сильна Україна». На цьому ж електоральному полі топчуться «канонічні» регіонали під проводом Бориса Колесникова та Вадима Новинського, від яких в президенти балотувався одіозний Михайло Добкін. Зрештою і «канонічні» регіонали вже почали процес дроблення на групи, зокрема, у Раді має з’явитися депутатська група екс-регіоналів «За мир та стабільність». Але вся ця мишача метушня відбувається навколо дуже маленького шматочка сиру.

За результатами президентських виборів усі кандидати – вихідці з ПР – Сергій Тігіпко (5,23%),  Михайло Добкін (3,03%), Валерій Коновалюк (0,38%), Юрій Бойко (0,19%), Рінат Кузьмін (0,1%) – разом набрали менше 9%. І справа не лише в тому, що Партія регіонів втратила свої головні регіональні вотчини Донбас та Крим. Проблема в тому, що Партії регіонів вже не довіряють в інших областях «біло-голубого» поясу. Так Порошенко отримав на Харківщині 35%, на Запоріжжі 38%, на Одещині 41%, на Дніпропетровщині 44%, на Миколаївщині 45% та на Херсонщині 48%. Таким чином, наразі, саме Порошенко є господарем колишніх електоральних вотчин Партії регіонів.  

Чи може хтось відвоювати у Порошенка Південь та Схід України? Може, але це будуть не регіонали, як би вони не маскувалися. Єдиним супротивником Порошенка може стати губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський, який зараз реально контролює Дніпропетровщину та Одещину. Крім того, його тінь лежить на Запоріжжі,  в Харкові, Миколаєві та Херсоні, а також на частинах Луганщини та Донеччини. Подейкували, що вічний політичний «фенікс» Сергій Тігіпко – це проект Коломойського під парламентські вибори, але, з огляду на його результат віриться у це важко. Зрештою, наступні пару місяців покажуть чи захоче Ігор Валерійович ув’язуватися у глобальну політичну боротьбу з Порошенком.