Корупційний іспит для Кабміна

Боротьба за крісло ректора Нацуніверситета біоресурсів і природокористування вийшла за межі закладу і загрожує обернутися корупційним скандалом в стінах Кабміну

На початку червня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася гучна кадрова ротація. Старий ректор Дмитро Мельничук, який займав цю посаду майже 30 років,  був звільнений Міністерством освіти і науки України у зв’язку із закінченням 1 червня строку дії контракту. В.о. ректора був призначений  колишній міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко та був оголошений конкурс на зайняття вакантної посади.

Разом з тим, як стало відомо Еспресо.TV з власних джерел, Мельничук всіма можливими і неможливими засобами намагається повернути собі крісло. Адже університет є закладом дослідницького типу і має на балансі  велику кількість майнових комплексів та земельних ділянок, і зокрема в столиці.

                

Як пише на свої сторінці в «Фейсбук» народний депутат Микола Томенко, він вже знайшов підтримку з боку високопосадовців в Кабміні.

«Цікава історія довкола Аграрного університету та його сімейного керівництва Мельничуків. Щойно закінчився черговий 7 річний термін ректора, як кілька міністрів вже уряду Яценюка, всупереч позиції міністра освіти, кинулися рятувати ректора. Напередодні Мельничук "переконав" вчену раду віддати чергові 120 га невідомому забудовнику і, диво, одразу ж кілька міністрів запропонували продовжити його ректорство на 3 роки. Сумно, що в цій небезкоштовній грі використали і Майдан. Самооборонці приїхали в університет захищати друга Азарова і Клюєва від Сергія Квіта і Станіслава Ніколаєнка. Проте, зрозуміли, що їх використали», - пише Томенко.

За інформацією Еспресо.TV, чиновники, які лобіюють кандидатуру Мельничука, на засіданні уряду спробують винести питання про підпорядкування цього університету Кабінету міністрів і таким чином позбавити Квіта права призначати ректора НУБіП.

Крім того, в нашому розпорядженні опинилася низка документів, щодо оборудок із землею, які проводилися під керівництвом Мельничука.

Зокрема в копії витягу з протоколу №9 засідання вченої ради університету, датованому 28 травня 2014 року, акурат за 2 дні до закінчення контракту Мельниченка, йдеться про відчуження саме 120 га землі відокремленого підрозділу НУБіПу - "Навчально-дослідного господарства "Ворзель", що знаходяться на території Бучі та передачу цієї ділянки у комунальну власність міста Буча (можливо це ті самі 120 га, про які пише Томенко).

В цьому документі від 30 серпні 2013 року йдеться про відокремлення земельної ділянки у 200 га, на якій розташоване ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція», в межах Києво-Святошинського району Київщини під забудову для працівників секретаріату Кабінету міністрів.

Згідно з протоколом №3 від 25 вересня 2013 року, вчена рада не заперечує щодо вилучення з постійного користування університету (згідно зі ст.149 Земельного кодексу України) земельної ділянки загальною площею 47,6806 га, що знаходиться в межаї Ірпінської міської ради.

В цьому документі, датованому 16 січня цього року, вчена рада не заперечує щодо вилучення та передачі в користування Монастирю «Свято-Покровська Голосіївська пустинь» 5 га території Ботанічного саду університету, яка є складовою частиною природно-заповідного фонду.

Про корупційні скандали в університеті писалося вже неодноразово, і ця невеличка частина документів не відображає повної картини розбазарювання земельного фонду освітнього закладу. Про його масштаби можна лише здогадуватися. Тим не менш насьогодні викладачі та студенти університету під керівництвом сина Мельничука - Максима, який займає посаду проректора з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності в цьому ж університеті, пікетують Кабмін з вимогою повернути колишнього керівника.