Де чекати нових вогнищ тероризму на Донбасі (КАРТИ)

Припинення вогню в зоні антитерористичної операції на Донбасі, про яке останнім часом заявляє президент Петро Порошенко, може надати терористам можливість зміцнити існуючі лінії оборони та розширити зони свого впливу

В найближчі дні можна буде очікувати активізацію терористів, які намагатимуться посилити дестабілізацію в тих містах на Донбасі, перш за все на Луганщині, де ситуація останні два місяці залишалася відносно спокійною.

Так, джерела Еспресо.TV повідомили, що глава фракції Партії регіонів і неофіційний хазяїн Луганщини Олександр Єфремов хоче спробувати дестабілізувати ситуацію в місті Алчевськ, де, окрім захоплення міськради 30 квітня та управління СБУ 6 червня, ситуація була спокійною. Утім, місцеві еліти з огляду на напівлегальний статус Єфремова не впевнені, що їм потрібно слухати Олександра Сергійовича. Як відомо, Алчевськ є одним з найбільших міст Луганщини з населенням більше 100 тисяч людей, де розташовані великі підприєвства Алчевський металургійний комбінат та Алчевський коксохімічний завод, що належать корпорації ІСД нинішнього губернатора Донеччини Сергія Тарути та росіянам.

Розгойдуючи і далі ситуацію на Луганщині, Єфремов, залишається мало не єдиним з регіоналів, хто продовжує відверто підтримувати терористів, певно намагається виторгувати або у Києва або у Москви гарантії безпеки. Але таким чином, він все більше перетворюється на маргінала типу Царьова. 

Крім того, на Луганщині є ще декілька великих та відносно спокійних міст, де події можуть розгортатися за аналогічним сценарієм. Так звані «донські казакі» вже заявили, що повністю контролюють 9 міст на Луганщині, в тому числі Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Стаханов, Брянка, Алчевськ, Красний Луч, Антрацит, Свердловськ і Перевальськ і розширюватимуть свою зону впливу. Нагадаємо, вперше російські казаки з’явилися 6 травня в місті Антрацит, який став їхньою головною базою і звідкіля вони почали поширювати свою присутність на інші території.

В той же час з’являються повідомлення про не надто дружні стосунки між російськими козаками та терористами народного губернатора Луганщини Болотова та «головнокомандувача» Стрєлкова-Гіркіна. Тому можна чекати конфліктів і між різними групами терористів.

Подальшій дестабілізації на Донбасі може посприяти і припинення вогню, про можливість якого неодноразово заявляв президент Петро Порошенко. Час перемир’я терористи можуть використати для зміцнення своїх позицій та розширення тероторії нестабільності.

Власне, і раніше на час призупинки операції чи зменшення активності сил АТО терористи намагалися активізуватися. Так, після втрати частини бронетехніки біля Краматорська 16 квітня, АТО забуксувало, чим скористалися терористи, захопивши міськраду в Єнакієво, телецентр у Слов’янську, Станично-Луганську райдержадміністрацію, Краснолуцьку та Первомайську міськради. Період відносної пасивності сил АТО тривав аж до 2 травня, коли сталося протистояння в Одесі, що закінчилося спаленим Будинком профспілок та великою кількістю людських жертв.

Тим більше, що ситуація на кордоні з Росією залишає бажати кращого. Напередодні терористи уже утворили на півдні Луганщини своєрідний «портал» для безперешкодного закидання нових озброєних груп до України. Бойовиками було встановлено контроль за пунктом пропуску Довжанський, і тепер за допомогою російських прикордонників озброєні терористи здійснюють пропуск людей через кордон.

В той же час в місті Сніжне на Донеччині, що неподалік від пункту пропуску Маринівка, де відбулося декілька серйозних боїв з прикордонниками, терористи створюють укріпрайон, який, певно, планують викрористати як плацдарм для встановлення власного контролю над цією ділянкою кордону (див. карту).