Скільки українців вболіватиме за Росію на ЧС-2014

Українці майже не підтримуватимуть Росію на ЧС-2014 з футболу, але справа тут не тільки в політиці

Як розповіли нам в соціологічній групі "Рейтинг", якщо під час Євро-2012 за Росію вболівали 23% українців, то під час ЧС-2014 цей показник повинен знизитися до 5%. За росіян вболіватимуть переважно люди старшого покоління та етнічні росіяни. 

В першу чергу така антипатія пов'язана з анексією Криму та останніми політичними подіями в нашій державі, які напряму пов'язані з поведінкою Росії. 

Чому раніше українці вболівали за Росію?

Відповідь на це питання досить проста. Спільне радянське минуле на початку 90-их, а також велика кількість українських футболістів, які стали росіянами після розвалу СРСР. Вони грали за Росію, але футбольні вболівальники з України вважали цих хлопців своїми. На ЧС-1994 у США за Росію грали, наприклад, одесити Цимбаларь та Нікіфоров, екс-динамівець Олег Саленко, Віктор Онопко з Донецька. До них варто додати таких українських гравців збірної Росії, як Юран, Канчельскіс, Тарнавський...

А збірна України в той час не могла запропонувати футболістам гідних умов. Україна здобула незалежність у 1991 році. Але перший турнір, у відбіркових матчах до якого вона змогла грати, був Євро-1996. І це в той час, коли віце-президентом ФІФА був росіянин В'ячеслав Колосков. Але про українців росіяни не думали. Нам вони не допомагали, а лише запрошували до себе українських зірок. Ми ж "малороси" для них. Втім, більшість українців продовжувала підтримувати росіян, бо вважала їх братським народом.

Зараз ситуація кардинально змінилася. Виросло нове покоління, яке побачило відношення "братської" Росії до України. Покоління, яке читало російські сайти та форуми напередодні Євро-2012. Вони бачили справжній бруд і ставлення росіян до українців. 

Останнє опитування спортивних ресурсів в інтернет.

Деякі спортивні ресурси провели власні опитування. Результати цих опитувань показали, що від 85% до 93% українських вболівальників не будуть підтримувати росіян на ЧС-2014. Еспресо.TV також провів опитування. Більшість користувачів нашого ресурсу не будуть вболівати за "країну-окупанта". Є й такі люди, які підтримають росіян. Вони пояснюють це тим, що футбол має бути далеким від політики. 

Найкращі коментарі користувачів Еспресо.TV про Росію на ЧС-2014.

"Я буду дивитися перші 5 хвилин, сподіваючись почути "зафукування" Росії".

"У мене є знайомий який ще в шкільні часи як говориться (отжог). На новий рік (коли всі вже були такі як треба) дивлячись телевізор (аля "блакитний огоньок") при виступі Пугачової, кидав в телевізор залишки салака (Салака - це риба, типу мойви). От зараз, напевно, і я так буду дивитися "збірну Росії на ЧС-2014"

"А я буду, тому що і раніше підтримував. Не треба плутати політику і спорт!"

"Я, звичайно, буду вболівати за збірну Росії з бігу на довгі дистанції з території України під перехресним вогнем!"

Варто нагадати, що збірна Росії потрапила у групу з командами Бельгії, Кореї та Алжиру.