Випустити пару під посольством. Світова практика (ФОТО)

Вчорашнє пікетування посольства Росії викликало неоднозначну реакцію в нашому суспільстві. Дехто із захватом підтримував дії мітингувальників, дехто їх засуджував. Пікети і напади на посольства в різних країнах світу не таке вже й рідкісне явище. В більшості випадків такі дійства є «випусканням пари» у невдоволеного населення і не призводять до значних ускладнень у стосунках конфліктуючих країн.

Показ 11 вересня 2012 в ефірі американського телебачення фільму «Невинність ісламу», приуроченого до річниці терактів у Нью-Йорку, на думку мусульман, образила пророка Мухаммеда. У цьому фільмі була розказана «альтернативна історія» пророка Мухаммеда, яку багато хто сприйняв як знущання над ісламом. Почалися напади на дипломатичні представництва США. Американські посольства і консульства були атаковані в Ємені, Єгипті та Лівії.

Єгипет

Єгипетська поліція використовує сльозогінний газ проти демонстрантів у Каїрі, 13 вересня 2012 року. У квартал, де знаходиться комплекс будівель американської дипмісії, були стягнуті сотні військовослужбовців МВС.

Всі вулиці в районі Гарден Сіті, де знаходиться диппредставництво США, закриті для руху автотранспорту. За даними єгипетського МВС, в результаті нападів на військовослужбовців і їх відповідних дій за кілька годин постраждали близько трьох десятків людей, в тому числі кілька поліцейських.

Ємен

Єменські демонстранти розбивають вікно в будівлі посольства США в Сані, 13 вересня 2012 року. У дворі посольства був зірваний і спалений американський прапор, а зі стіни збита табличка.

Єменські протестувальники підіймаються на ворота будівлі посольства США в Сані, 13 вересня 2012 року.

Натовпи протестуючих зібралися біля посольства США в Сані в знак протесту проти фільму «Невинність мусульман», який виражає блюзнірське ставлення до ісламу.

Лівія

Згорілий автомобіль перед консульством США в Бенгазі, Лівія, де було вбито чотири американці, в тому числі і посол Кріс Стівенс, 13 вересня 2012 року.

За даними Держдепу США, разом з послом і співробітником посольства загинули ветерани спецпідрозділу Navy SEAL («морські котики»), які забезпечували безпеку дипломатичних місій США. Військові служили в «гарячих точках», в тому числі в Афганістані, Іраку, Центральній Америці та на Близькому Сході.

Великобританія

У ніч з 16 на 17 серпня 2012 року противники правлячого режиму в Сирії вчинили напад на будівлю посольства Росії в Лондоні (Великобританія).

Нападники скандували гасла, спрямовані проти президента і уряду Сирії, кидали булижники в будівлю диппредставництва. У результаті були вибиті стекла, будівлі завдано істотної матеріальної шкоди. Ніхто зі співробітників диппредставництва не постраждав.

Російські дипломати відзначили, що прибула на місце поліція не вжила належних заходів з нейтралізації несанкціонованого мітингу і затримання нападників.

Сирія

28 листопада 2013 в Сирії мінометному обстрілу бойовиками піддався район, де розташоване посольство Росії.

Одна міна розірвалася на території дипмісії, інша - в безпосередній близькості. Загинув один сирійський громадянин, дев'ять осіб, у тому числі зі складу сирійської охорони посольства, отримали поранення. Російські громадяни не постраждали.

Варшава

11 листопада 2013 року в Варшаві в ході ходи польських праворадикалів і націоналістів у День незалежності Польщі у бік будівлі російського посольства полетіли камені і фаєри, була підпалена поліцейська будка, група протестуючих намагалася зламати ворота.

Російське посольство оцінило збиток в 11 тисяч доларів і зажадало компенсації. Поліція заарештувала кілька людей.

Лівія

2 жовтня група молодих людей організувала біля будівлі російської дипмісії в Тріполі акцію протесту після повідомлень про вбивство офіцера ВПС лівійської армії, в якому підозрювали російську громадянку. У ході акції учасники, підпалили припарковану біля посольства автомашину, почали громити центральні ворота місії.

Охорона посольства відкрила по нападникам вогонь. Були вбиті двоє і поранено ще кілька людей. За даними МЗС Росії, нападникам вдалося прорватися на територію посольства, співробітники якого і члени їх сімей сховалися в захищених приміщеннях.

Після нападу РФ вирішила евакуювати своїх дипломатів з Лівії.

Білорусь

30 серпня 2010 невідомі кинули на територію російського посольства в Мінську дві пляшки із запальною сумішшю. Ніхто не постраждав, але одна пляшка потрапила в автомобіль посольства «Мазда-3», в результаті чого в салоні машини виникла пожежа, і авто було знищено.

Загальний же збиток дипмісії склав більше 10 тисяч доларів. У 2011 році за метання «коктейлю Молотова» в російське посольство білоруський анархіст Ігор Оліневіч був засуджений до восьми років позбавлення волі, його співучасник Максим Веткин отримав чотири роки обмеження волі.