Що буде з "Шахтарем" після Луческу

Головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу ще рік працюватиме в Донецьку

І в цьому немає нічого дивного, бо контракт румунського фахівця з "гірниками" розрахований до 2015 року. Тоді чому в ЗМІ була така істерика і відбулася бесіда Ахметова з Луческу, за підсумками якої клуб навіть влаштував прес-конференцію?

Справа в тому, що Луческу дійсно розглядав варіант з турецьким "Галатасараєм". І тут не треба посилатися на турецькі ЗМІ, які, якщо чесно, не викликають ніякої довіри. Луческу не спростовував цю інформацію. Цілком можливо, що через ці "заяви" Луческу, які з'являлися у турецьких виданнях, просто нагніталася обстановка. Журналісти теж люди - їм потрібна сенсація. Мірча Луческу в Туреччині не менш відома особистість, ніж в Україні. Але дуже цікаво, що у 2013 році перед підписанням дворічного контракту з "Шахтарем" у ЗМІ також було безліч заяв Луческу щодо різних клубів. Деякі люди йдуть на такі кроки, щоб набивати собі ціну, але ми будемо вірити, що Мірча Луческу таким не займається. Хоча, якщо б на його місці була не дуже порядна людина, вона могла б такою поведінкою спробувати отримати від Ріната Ахметова додаткові фінансові заохочення, наприклад, за елементарний ризик роботи в сьогоднішній Україні. 

Не секрет, що відставка Луческу - серйозний удар по "Шахтарю" в сьогоднішніх умовах. Румунський фахівець раніше казав, що він піде з команди останнім. Якби пішов зараз - пішли б всі зіркові бразильці. І зупинити їх не змогли навіть контракти. Раніше це чомусь не зупиняло Матузалема, який пішов у мирний час. А в умовах війни в країні...А нові гравці, навіть якщо Рінат Ахметов дуже захоче придбати якісне підсилення, в Україну сьогодні не приїдуть. 

Донецький "Шахтар" отримав ще один рік стабільності. Можна впевнено казати, що з клубом все буде добре і після Луческу. "Шахтар" буде грандом українського футболу до тих пір, поки цей клуб любить і фінансує Рінат Ахметов. Але підшукувати заміну румунському наставнику потрібно вже зараз. 

Бо рано чи пізно доведеться шукати нового тренера, а система "Шахтаря" вже 10 років працює за "правилами Луческу". Потім буде досить важка перебудова. Схоже на те, що Луческу не залишить в "Шахтарі" свого учня, який міг би очолити клуб після нього. 

А поки можемо порадіти за "Шахтар" і за Луческу, бо стабільність для клубу сьогодні - головне.