Расмуссен: Росія таємно співпрацює з „зеленими”, щоб зірвати видобуток сланцевого газу

Генсек НАТО, Андерс Фог Расмуссен, стверджує, що Москва здійснює кампанію дезінформації, щоб зберегти залежність світу від російського газу

При тому Росія негласно співпрацює з групами захисників навколишнього середовища, які виступають проти видобутку сланцевого газу в Європі. За його словами, Москва хотіла б зберегти незмінною ситуацію, коли Європа залежить від поставок енергоресурсів з Росії, пише Guardian.

У четвер, виступаючи в аналітичному центрі Chatham House, Расмуссен сказав, що уряд Володимира Путіна веде витончену дезинформаційну кампанію, головна мета якої - звести нанівець спроби використання альтернативних джерел енергії, таких як сланцевий газ.

"Я зустрівся з союзниками, які повідомили, що Росія веде дезинформаційну кампанію, в рамках якої вона активно контактувала з неурядовими організаціями, що виступають проти видобутку сланцевого газу, щоб зберегти залежність Європи від імпортованого російського газу", - цитує його видання.

Расмуссен не став розкривати подробиць операції, сказавши лише: "Це моє пояснення того, що відбувається".

Гідророзрив пласта передбачає розрив щільних порід за допомогою суміші з води, піску і хімічних реагентів. Це дозволяє вивільнити невеликі бульбашки газу. Цей метод видобутку газу викликає протести у Великобританії та інших європейських країнах. Багато організацій по захисту навколишнього середовища вважають його небезпечним, зазначає газета.

Цей метод пов'язують з витоками метану і забрудненнями води в США, де вже видобувається сланцевий газ. Екологи вважають, що видобуток сланцевого газу може привести до зростання споживання вуглеводнів, яке є одним з головних чинників виникнення "парникового ефекту".

Расмуссен дав чітко зрозуміти, що технологія гідророзриву пласта, за допомогою якої можна видобувати нафту і газ, необхідна для зміцнення європейської енергетичної безпеки.

Прес-служба НАТО заявила, що висловлювання Расмуссена відображають його особисту точку зору

Расмуссен заявив, що підвищення енергетичної безпеки є найважливішим завданням і Європі необхідно диверсифікувати поставки енергоресурсів, пише видання.

"На мій погляд, це включає в себе більш якісне функціонування європейського енергетичного ринку, щоб один постачальник енергоресурсів не міг шантажувати якусь окрему державу", - цитує Расмуссена Guardian.

Групи екологів заперечують проти звинувачень Расмуссена, заявивши, що не вступали у будь-змови з Росією, щоб очорнити технологію. У першу чергу вони буцімто керуються екологічною стійкістю.

"Ідея того, що ми граємо роль маріонеток Путіна, є настільки абсурдною, що мимоволі задаєшся питанням - а що вони там в генштабі НАТО курять", - заявив Greenpeace. Відомо, що ця організація кілька разів вступала у відкритий конфлікт з російською владою, пише газета.

При тому майбутнє видобутку сланцевих нафти і газу в Європі залишається туманним.

Співробітниця міністерства закордонних справ Польщі Катажина Касперчик, один з провідних експертів в галузі технології гідророзриву пласта в польському уряді, сказала в інтерв'ю Guardian, що головною перешкодою для початку масової видобутку сланцевих вуглеводнів є геологічний аспект, а не політичний.

"Все впирається в геологію. Головне питання - чи є можливість видобувати сланцевий газ. У різних частинах світу - різні геологічні особливості", - сказала вона.

За словами Касперчик, для початку вивчення технології потрібна "політична воля", але навіть тоді немає гарантій, що Польща зможе видобувати свої запаси сланцевого газу, які вважаються одними з найбагатших у Європі. Поки що такі спроби нічим не увінчалися, зазначає газета.

У США розвиток сучасних технологій гідророзриву пласта призвів до величезного збільшення видобутку газу, але подібне можливо не скрізь, а особливо в країнах з високою щільністю населення і відмінною геологією, резюмує видання.