Верба, військовий хірург: Коли українців зачіпають, це погано закінчується

Вінницький хірург Андрій Верба, який провів першу в історії незалежної України операцію в наметі в зоні АТО, розповів про настрої з найгарячішої точки країни

Цього тижня Верба врятував життя снайперу, старшому лейтенанту роти розвідки не у лікарні, а у звичайному військовому наметі. Досі українські фахівці під час військових навчань у польових умовах оперували тільки тварин

Цікаво й те, що пацієнт Верби перш ніж потрапити на стіл хірурга, у важкому стані пройшов два кілометри з автоматної кулею в животі. Врятувати розвідника вдалося після надзвичайно складної операції, яка тривала більше години. 

Однак сам Верба, який є провідним хірургом Військово-Медичного клінічного центру Центрального регіону і марив своєю професією з дитинства, цією операцією не любить хизуватися, називаючи її звичайним обов’язком лікаря.  

У невеличкому телефонному інтерв’ю Еспресо.TV хірург з найгарячішої точки України розповів про настрої, які панують у зоні АТО.

- Чому ви поїхали в зону АТО? 

-    Я не думав, чому я маю туди їхати. Я головний хірург центрального госпіталю, це мій обов’язок.

-    Які там зараз настрої?  

- Настрої зараз, настрої… Перемоги, звичайно, всі хочуть перемоги. Щоб все закінчилося, щоб мир був, щоб люди верталися здоровими, а не каліками, щоб сім’ї не руйнувалися, щоб діти поверталися додому. Настрій у всіх один – бажання миру. Ми, українці, не любимо воювати. І коли нас зачіпають, це дуже погано закінчується.

-    Як почувається зараз ваш пацієнт? В якому він стані?

-    Він досі у мене лежить. Я маю багато пацієнтів в госпіталі. З ним все добре.

-    Що ви відчуваєте під час проведення операції?

-    Які можуть бути емоції у хірурга? Я займаюсь цим все життя, це моя робота, більше нічого не вмію. Взагалі, хотів стати військовим. Отак і вийшло, став одночасно і військовим, і лікарем (Сміється). 

-    Чим ви займаєтеся поза роботою?

-    Читати люблю. Коли трапляється шанс, на рибалку їду. Але найголовніше – сім’я. Намагаюсь більше часу проводити з сім’єю.

-    Що любите читати, яку музику слухаєте? 

-    А, не повірите, - шансон! А літературу історичну люблю, бестселери Сідні Шелдона. Класичну літературу вже давно не читаю, мабуть, вийшов з того віку. Інколи люблю політичну почитати. Всього потроху.

-    Сучасну українську літературу читаєте?

-    Ні. 

-    Не любите її чи не мали змоги почитати? 

-    Ніхто ще не подарував.

-    Тепер ми знатимемо, що вам дарувати і бажаємо успіхів у вашій нелегкій справі.