Якою буде українська Прем'єр-ліга за новим форматом від Ахметова

Новий сезон клуби Прем'єр-ліги проведуть за новим форматом

Ідея нового формату 4-4-6 належить донецькому "Шахтарю". Можу сказати, що після скорочення кількості клубів Прем'єр-ліги цей формат дійсно має право на життя і може зробити чемпіонат цікавішим.

Що таке 4-4-6

З нового сезону в Прем'єр-лізі буде 14 команд. Вони гратимуть у два кола і проведуть 26 турів. Потім слідує другий етап. Команди розбиваються на три групи: дві четвірки (1-4 і 5-8 місця) і одна шістка (9-14 місця). Четвірки зіграють у два кола (по шість матчів), аутсайдери проведуть по п'ять поєдинків в одне коло. Очки команд, які вони зароблять у першому етапі, зберігаються у другому. Понижується в класі лише одна команда, але цей пункт можуть змінити. Існує вірогідність того, що 13-команда гратиме перехідний матч з другим клубом Першої ліги. 

Наслідки зміни формату УПЛ

Якби клуби грали за старим форматом, то вони провели б лише 26 поєдинків. Це мало і могло б негативно позначитись не тільки на виступах клубів, але і на результатах збірної України, гравці якої не змогли б отримати достатню кількість ігрового часу в командах. Якщо додати до цього рівень УПЛ, а також, хоч і невеликі, але фінансові бонуси команд від спонсорів та продажу телевізійних прав, без зміни формату всі були б у мінусі. 

Новий формат дозволить командам двох четвірок зіграти у чемпіонаті по 32 матчі, а представники аутсайдерів проведуть 31-гру. Підвищиться цікавість чемпіонату завдяки більшій кількості топ-поєдинків між командами першої четвірки. Це і додаткові гроші від продажу квитків, спонсорів, а також від продажу телевізійних прав для клубів.

Досить сумнівним виглядає інтерес до матчів другої четвірки, оскільки клуби боротимуться лише за путівку в Лігу Європи, а також до матчів шістки, але команди також зможуть отримати хоч і смішні, але додаткові фінансові бонуси.  

Також слід додати, що великим мінусом може бути момент із збереженням очок після першого етапу. З одного боку такий крок дозволить зберегти цікавість до боротьби у першому етапі, а з іншого боку, цілком може посприяти відсутності інтриги у матчах другого етапу навіть у клубів топ-четвірки. Цілком можливо, що за чемпіонство знову боротимуться дві команди навіть у другому етапі. 

Наостанок слід додати, що новий формат дасть можливість зберегти інтерес до українського футболу на фоні останніх подій в країні, а також не погіршити його рівень. Звісно, можна з впевненістю говорити, що цей формат може протриматися не більше сезону. Раніше ми вже пояснювали, що український чемпіонат потрібно скоротити до 10-12 команд.  

Формат 4-4-6 - це лише тимчасова міра, яка дозволить зберегти стабільність українського футболу у складні часи.