Які країни реально допомогли Україні воювати з терористами

Еспресо.TV вирішило зібрати деякі факти - хто і яку військову поміч дійсно надавав Україні, чи то у фінансовому плані, гуманітарному чи просто на словах

Новини про будь-яку міжнародну допомогу Україні у військовому конфлікті з Росією створюють враження начебто весь демократичний світ воює разом з нами. Але це далеко не так. 

Наприклад, сьогодні з'явилася інформація про те, що Україна звернулась до Чехії про надання військової допомоги — медичні набори, польові ліжка, харчові пакети, взуття чи одяг для прикордонників. Але речниця чеського МЗС Йогана Ґрогова повідомила, що країна вже виділяла понад $2,5 млн, але трошки на інші цілі — на “демократичну трансформацію”. І в ці гроші військова допомога не входить.

Тому Еспресо.TV вирішило зібрати деякі факти - хто і яку військову поміч дійсно надавав Україні. Таких, на жаль, виявилося небагато. 

США

На початку березня президент США Барак Обама затвердив допомогу у сфері безпеки й оборони України на понад $23 млн.

Один транш з цієї суми у $5 млн повинен піти на придбання бронежилетів, приладів нічного бачення та додаткового обладнання зв'язку.

Також певна частина грошей піде на додаток уже виділених Україні у березні $300 тис. на засоби медобслуговування, сухпайки, екіпіровку та обладнання – шоломи, радіостанції, прилади очищення води, обладнання для утилізації боєприпасів.

Ще США обіцяли Держприкордонслужбі України направити кошти з метою закупівлі обмундирування, генераторів, паливних насосів, інженерного обладнання, засобів зв'язку, транспорту, індивідуального тактичного спорядження.

І вже на початку липня до Києва прибули 2000 бронежилетів "Інтерсептор". Саме ця модель використовувалась американськими військовими в Іраку та Афганістані.

Інші нещодавні доставки допомоги із США включають 1000 спальних килимків і 3600 камуфляжних курток, 400 коробок марлевих бинтів і 1000 чохлів на каски. Вони будуть відправлені згодом.

Також впродовж наступних двох місяців Пентагон відправить в Україну велику партію військового обладнання та засобів захисту.

За словами представника Пентагону це будуть 150 приладів нічного бачення, 150 тепловізорів, 1 тис. кевларових шоломів, п'ять роботів-саперів та ще 96 радіостанцій.

Норвегія

Оборонне відомство Королівства Норвегія надало українським військовим гуманітарну допомогу. На базі однієї з військових частин ЗСУ вивантажено понад 60 тонн сухпайків.

До українських військових надійде 77,5 тис раціонів норвезького сухого пайку 24-різновидного тропічного меню.

Серед основних страв — суп з курятиною та бобами, стейк з овочами, вівсяна каша, яловичина з маніокою, рис з овочами та м’ясом, тушковане ягня з горохом нут, вегетаріанська сосиска з томатами тощо.

Польша і Литва

Україна, Польща і Литва домовились про створення спільної військової бригади "УкрПолЛітБріг", яка буде виконувати в тому числі і миротворчі функції. 

Питання про створення спільної військової бригади обговорили під час телефонних переговорів Петро Порошенко та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Також перші особи держав домовились підписати відповідну угоду найближчим часом.

Також Польща надіслала для України нові сучасні бронежилети і каски польського виробництва, які відповідають стандартам НАТО. Правда вони були придбані за гроші резервного фонду держбюджету, зекономлених на другому турі президентських виборів.

Перша партія налічувала 2 тис. бронежилетів і 6 тис. кевларових касок. Вартість одного комплекту з бронежилета і кевларовой каски становить близько 19 тис. грн.