Кисельов розповість, що "українські фашисти" не дають російським жінкам грати в шахи

Чинні олімпійські чемпіонки з шахів - росіянки - ризикують пропустити Олімпіаду, яка за два тижні стартує в норвезькому місті Тремсе

Еспресо.TV поцікавилося в експертів, чи зможе росіянам допомогти в цій ситуації президент Міжнародної шахової федерації (FIDE) Кірсан Ілюмжинов, який сам є росіянином.

"Подібних прецендентів я не пам'ятаю. Звісно, президент FIDE буде захищати інтереси Російської Федерації і може прийняти відповідне рішення. Але ще залишається відкритим питання, чи не буде воно оскаржене і чи буде його виконувати оргкомітет змагань. Тож шанси росіянок можна оцінювати 50 на 50", - каже виконавчий директор Федерації шахів України Юрій Гнип.

Як уже повідомлялося, Російська шахова федерація (РШФ) вже поспішила звернутися до Ілюмжинова дозволити їй виступити на шаховій Олімпіаді, на яку її не допустили організатори. Причина, здавалося б, банальна - росіяни просто вчасно не подали заявку своєї команди до оргкомітету.

Проте це "запізнення" було продиктовано корисливими цілями російської федерації: вона відтягувала подачу заявки через те, що хотіла заявити в своєму складі українку Катерину Лагно. Чемпіонка світу та Олімпіади вирішила змінити громадянство, але українська федерація, звісно, не поспішає її відпускати.

Хоча і з'являлася інформація, що Росія, буцімто, вже оформила перехід Лагно під свої знамена, заплативши Україні грошову компенсацію 20 тис. євро, та в українській федерації нічого про це не чули.

"Не знаю, кому Росія платила ці гроші. Ця інформація не відповідає дійсності. Ми проти цього трансферу", - стверджує Гнип.

Тим часом Ілюмжинов уже відреагував на дії непокірних норвежців, які насмілилися не допустити Росії до змагань.

"Оргкомітет шахової Олімпіади забув одне зі своїх істинних призначень - забезпечити рівні можливості для присутності на турнірі всіх учасників світового шахового руху. Хочу наголосити, що, крім жіночої збірної Росії, оргкомітет також відмовився допустити до участі з тих чи інших причин ще вісім країн!" - обурюється Ілюмжинов.

Росія погрожує оскаржити рішення і в суді. Проте навряд чи таким шляхом вдасться вирішити спірне питання за два тижні, які залишилися до старту Олімпіади.

"Значить, росіяни будуть впливати на громадськість та інші національні федерації", - припускає Гнип.

За його словами, навіть якщо росіянкам і дозволять виступити на Олімпіаді, українським спортсменкам їх нічого боятися. Після того, як сестри Тетяна та Надія Косинцеві відмовилися грати за збірну, росіянки не є фаворитами турніру. Та й трансфер Лагно, яку Росія вже включила до свого складу, ще не вирішений.