З якої зброї міг бути збитий пасажирський літак Боїнг -777 (ФОТО)

Все про "Бук", який з'явився на озброєнні донбаських терористів

«Бук» - самохідний зенітно-ракетний комплекс, призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах (від 30 м до 14-18 км), в умовах інтенсивного радіопротидії.

У зенітний ракетний комплекс "Бук-М1» входять п'ять складових елементів: ЗУР 9М381, командний пункт 9С470М1, станція виявлення й цілевказівки «Купол-М1», вогнева установка 9А310М1 і пуско-зарядна установка 9А39.

Що стосується командного пункту, то він може приймати інформацію як з власної станції, так і від пункту управління танкової дивізії. Також даний пункт здатний забезпечити загальне тренування всіх розрахунків та елементів ЗРК.

Станція виявлення й цілевказівки має самохідне гусеничне шасі. Маса цієї станції - 35 тонн. Самохідна вогнева установка в «Бук-М1» представляє собою станцію, здатну виявити і захопити мету на дуже великій відстані. Також ця установка може встановити і розпізнати балістичні ракети.

Російським ЗРК «Бук» під час війни в Абхазії був збитий абхазька штурмовик L-29, при цьому загинув командувач ППО Абхазії Олег Чанба.

«Буки» активно використовувалися російськими військами в Першу чеченську війну. У ході війни в Південній Осетії в 2008 році імовірно комплексами "Бук-М1» в Грузії були збиті 4 бойових літаки.

Нагадаємо, нещодавно речник РНБО Андрій Лисенко повідомив про те, що бойовики отримали на озброєння зенітну установку «Бук». Вона здатна збивати літаки на великих висотах.

Зазначимо, що місто Торез, в районі якого збили літак, контролюється бойовиками терористичної організації «ДНР».