Як Україні зробити з Гіркіна Усаму бен Ладена

Еспресо.TV вирішило дізнатися у директора центру Близькосхідних досліджень, Ігоря Семиволоса, як Україні домогтися того, що Ігоря Гіркіна (Стрілка) визнали міжнародним терористом, а Росію спонсором міжнародного тероризму

 

Немає такої, умовно кажучи, узгодженої з усіма країнами процедури, яка робить ту чи іншу групу чи людину терористом. Кожна країна має свої списки терористичних організацій, потім вони обмінються між собою ними. Але є список терорестичних організацій Держдепу США і він найвпливовіший. Зазвичай якщо ти потрапляєш в цей список, то ти потрапляєш в списки майже всіх країн.

Хоча є певні протиріччя. ХАМАС, з точки зору США, вважається терорестичною організацією, а Росія не вважає її такою. Також є великий список організацій, які Росія визнає терористичними, а інші країни навпаки не визнають. Питання терористів це завжди на межі поліики і політиканства. 

У випадку з малазійський Боїнгом, то мабуть, якщо буде офіційно визнано, що літак збили терористи ДНР, а Гіркін є їх керівником, то цього преценденту буде достатньо для визнання цієї людини міжнародним терористом. І тоді це підтвердить США, Великобританія, ЄС і більшість країн визнає їх терористами. Але потрібно мати висновки експертів щодо характеру пошкоджень та наявність перевіреної інформації міжнародного розслідування.

Хоча таке рішення США може прийняти самостійно на основі своєї підтвердженої інформації про обстріл літака.

Катастрофа з літаком можливо ще і підштовхне ЄС до більш конкретних дій щодо Росії. Але зараз всі зробили паузу, щоб не робити гучних заяв. Логіка цієї паузи зрозуміла. Я думаю, що представники ДНР і Ігор Гіркін можуть досить очевидно потрапити в список терорестичних організацій держдепу США, а далі західні країни повинні піти за ними. 

Читайте також: Через Боїнг-777 Путін перетворюється на Каддафі