Льотчиця – "Вірю в Майдан і витримаю усе"

Відомий російський адвокат у політичних процесах і український консул нарешті потрапили до української льотчиці, викраденої росіянами і утримуваної у в’язниці в Воронежі

Мирослав Чех для Газети Виборчої

"В такий не легкий час для українського народу важко зберегти віру. Я вірю в Україну, в свій народ і хочу вірити вам, як гаранту. Я то витримаю! А Вас щиро прошу допомогти Україні. Хочу вірити в те, що у Вас все вийде краще, ніж у попередників, і на нашій землі настане мир та злагода. У Вас для цього є всі можливості, і вірю, що є бажання і мудрість. Ніщо не забуто, ніхто не забутий! Я вірю в Майдан, в свій народ! І в перемогу!"

Лист такого змісту передала минулого тижня президенту Петру Порошенку старший лейтенант Надія Савченко – українська військова льотчиця, яка в середині червня потрапила в полон проросійських терористів, а після цього була викрадена в Росію, у Воронеж. Росіяни звинуватили її в «участі в злочинній змові», яка мала на меті «застосування заборонених видів зброї проти мирного населення на території Донецької Народної республіки і Луганської Народної Республіки». Москва хоче показати, що українці залучають до вбивств мирного населення навіть жінок. Організаторами «злочинної змови» називають міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Генеральна  Прокуратура РФ  звинуватила їх у злочинах проти людства і наказала заарештувати.

Протягом тижня після викрадення про долю української льотчиці нічого не було відомо. Після оприлюднення російською прокуратурою інформації про те, що жінка знаходиться під слідчим арештом у Воронежі, до неї не допускали ані українського консула, ані захисника Марка Фейгіна – відомого російського адвоката, який захищав, між іншими, учасниць гурту «Pussy Riot». На десятий раз вдалося. Минулого тижня консул привіз ув’язненій лист від президента, який раніше заявив, що  Надія Савченко є символом героїзму української армії.

Льотчиця проінформувала консула, що голодувала протягом восьми днів, вимагаючи зустрічі з українськими дипломатами. А це означає, що російська прокуратура брехала, стверджуючи, що українці нічого не бракує - вона сидить сама у чотиримісній камері, має холодну, «і навіть гарячу воду». Льотчиця розповіла консулу і захисникові деталі свого викрадення: її кількаразово перевозили, зв’язану і з мішком на голові. Надію не піддавали тортурам, але «насильно» намагалися переконати «визнати» свою так звану провину. Вона залишилася незламною та надзвичайно відважною. Крім листа президентові, Надія передала до Києва картку-ескіз на тему популярної в Україні пісеньки футбольних фанатів «Путін – х****».

Український МЗС вимагає негайного звільнення Савченко, а її захисник склав запит про  екстрадицію в Україну, адже вона була викрадена з України на територію Росії, а не опинилася там, «як біженка» - за твердженням росіян. На п’ятничному засіданні Ради Безпеки ООН посол Литви висунув Росії вимогу звільнення української льотчиці.

Висунення звинувачень проти старшого лейтенанта Савченко є підтвердженням ведення Росією державного тероризму і відмовою визнання української держави як такої. Росія не визнала так звані республіки ДНР та ЛНР. Відповідно, звинувачення когось в злочинах, здійснених на цих територіях, є наругою над усіма нормами міжнародного права. Це означає, що Росія вирощує собі право на викрадення і засудження солдатів чужих армій, які у власних державах виконують накази, віддані їхнім керівництвом.

Спочатку росіяни хотіли зламати старшого лейтенанта Савченко, щоб показати, що українська героїня насправді героїнею не є. Коли це не вдалося, вони вирішили зробити з неї «заміну» оскарженим в заочних процесах Коломойському і Авакову. Ці два політики є головними ворогами Кремля. В великій мірі саме завдяки їхнім зусиллям сепаратистський рух вдалося обмежити лише частиною двох областей на Сході країни. Вони також мають великі заслуги у справі відродження української армії. 

Коломойський – один з найбільших українських олігархів, який зупинив сепаратистські рухи на Дніпропетровщині – ключовій території для реалізації Путіним плану створення так званої Новоросії, що мала б складатися з восьми областей країни і мала бути включена до складу Росії за сценарієм анексії Криму. З перших днів на посаді Коломойський прославився цитатою про те, що «ми мали в країні великого шизофреника, а тепер маємо дати відсіч шизофренику малого зросту».

Аваков був одним з комендантів Майдану, а також від основ збудував Національну Гвардію та її добровольчі батальйони, які першими прийняли удар на Донбасі. Він керував в бою, а тепер відповідає за повернення до нормального життя територій, звільнених від терористів.

Обидва вони є запереченням тези російської пропаганди про «фашистів» і «бандерівців», які захопили владу у Києві. Коломойський за походженням – єврей, натомість, Аваков – вірменин.