Чому ФФУ відмовилася від нового формату Прем'єр-ліги від Ахметова

Перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов вважає, що у важкі часи, які переживає Україна, не варто експериментувати з футболом

Вчора Виконком ФФУ вирішив відмовитися від ідеї Ахметова провести чемпіонат у форматі 4-4-6. Ознайомитися зі структурою цього формату Ви можете в нашому матеріалі

Новий сезон УПЛ гратимуть за класичною схемою: 2 кола (26 турів) і проводити матчі Кубка України з двох поєдинків, починаючи з 1/8 фіналу.

Якщо дивитися зі спортивної точки зору, то формат Ахметова був лише тимчасовою мірою, яка могла б зберегти стабільність українського футболу у складні часи. Він подарував би глядачам більше матчів за участю грандів. Але у ФФУ вирішили не ризикувати і їх можна зрозуміти.

За словами першого віце-президента ФФУ Анатолія Попова, члени Виконкому вирішили залишити класичний формат УПЛ через складну ситуацію в Україні. 

"Члени Виконкому вирішили, що змінювати формат зараз дуже ризиковано. У країні складна політично-економічна ситуація. Футбол дуже залежить від економічної ситуації, а додаткові матчі - додаткові витрати для команд", - каже Попов. 

За словами віце-президента, в майбутньому нові формати змагань можливі, але зараз необхідно залишити все так, як воно було. 

Дійсно, формат Ахметова дозволив би представникам двох четвірок (1-4, та 5-8 місця) провести по 32 матчі. Аустайдери зіграли б 31-гру. Але в даній ситуації, коли власники клубів напряму залежать від економічної ситуації, деякі команди могли б не дограти другий етап УПЛ. 

ФФУ вирішила перестрахуватися тим, що, можливо, вона отримала гарантії від власників, що 26 матчів чемпіонату вони точно дограють. Члени Виконкому не приймали б рішення без розмови з власниками клубів. Вони точно знають більше, ніж говорять ЗМІ. Цілком можливо, що власники більшості клубів не хотіли витрачати більше грошей на новий формат Ахметова. 

Якщо додати до поєдинків УПЛ матчі Кубка України, то виходить, що кожна команда УПЛ гарантовано отримає ще 2 матчі 1/8 фіналу. Разом з чемпіонатом гарантованих матчів буде 28. Топ-клуби, гравці яких представляють збірну України, завжди ведуть боротьбу за вихід у фінал. Тому можна казати про те, що "Шахтар", "Динамо", "Дніпро" та "Металіст" можуть розраховувати на 30 та більше поєдинків. 

Але класичний формат не допоможе клубам заробити. Менше матчів - менше грошей від продажу телевізійних прав та інших фінансових бонусів. Але футбол в нашій країні ніколи не був бізнесом, тому такі речі, особливо у нинішній час, не дуже хвилюють керівництво ФФУ та клубів.