Навіщо нас лякають відсутністю "іграшкових безпілотників"

За останні місяці всі ми звикли до повідомлень російських ЗМІ про тисячні жертви на сході України, мільйони біженців, котрі топчуть поля Ростовської області, та юрми українських солдатів, що сумно бредуть здаватись в російський полон, бо не хочуть воювати проти свого народу

На цьому тлі новина про те, що невдовзі України залишиться без жодного літака – бо ті, що є, будуть збиті, решта – розсиплеться в повітрі, і при тому проти України діє „неоголошене ембарго” на продаж авіації, якось і не дивує.

Якби не один факт. Це сказав не Кісєльов, і це було сказано не на Першому каналі. Це заява радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка в ефірі Свободи слова на ICTV.

"На сьогоднішній день жодна країна світу не хоче нам продавати навіть іграшкові безпілотники, бо не хоче сваритися з Росією", — сказав Геращенко. Подібна заява вказує на те, що або Геращенко особисто вів тривалі і безрезультатні переговори про закупівлю авіаційної техніки для українських Збройних сил, або подібні переговори вели інші представники держави Україна. А всі без винятку виробники авіаційної техніки у світі одноголосно відмовили „київській хунті” у озброєнні проти „мирного народу Донбасу”.

До речі, якщо задуматись про „іграшкові безпілотники”, - то можна було б припустити, що невеликі й відносно недорогі БПЛА для тактичної розвідки, які випускають США та Ізраїль, могли б врятувати на Донбасі немало солдатських життів. А може, і не тільки солдатських – коригуючи артилерійські нальоти, наприклад. А тамтешні компанії, зібравши в кулак всю свою мужність, здолали б страх перед демонічною тінню Росії. Але це вже інша історія.

Окрім того, пан Геращенко заявив, що 90% авіаційного парку потребує капітального ремонту, в який потрібно вкладати "багато і багато мільярдів гривень". За його словами, ремонт одного лише Су-27 коштує близько 50 мільйонів гривень.

Якщо підійти до цих висловів раціонально, то виникає питання – чому нові (власне, не нові а розконсервовані ”из закромов Родины”) Су-27 коштують близько 18 мільйонів доларів, а „злегка вживані”, але цілком робочі Су-27 та ж Росія пропонує по 8-10 мільйонів доларів в залежності від модифікації? І за ними не те щоб шикується черга охочих купити.

До речі, Україна, ходять чутки, ще 5 років тому продавала ці літаки – через американських посередників – по 5 мільйонів доларів. І навіть при трохи утопічній ціні в 50 мільйонів гривень за ремонт Су-27 – звідки беруться „мільярди і мільярди”, якщо  в Україні було всього 206 бойових літаків (це якщо враховувати і навчальні Л-39 і Л-39М1)?

А за останні місяці, як справедливо зауважив пан Геращенко, їх "лави" помітно поріділи, а ремонт транспортних Ан-24 і Ан-26 ну ніяк не може коштувати більше півмільйона доларів – інакше дешевше купувати вживаний. При тому ще в березні – якщо вірити інформації ЗСУ, 162 з них якимось чином все-таки піднялись в повітря, себто, за винятком спрацьованого моторесурсу, перебували в стані „льотної готовності”.

А якщо дати волю емоціям, то виникає інше питання – навіщо радник міністра розповсюджує не надто переконливу, але різко негативну інформацію? І що за тим стоїть – чи не підготовка суспільства до якихось вельми специфічних рішень з боку вищого керівництва, до яких підвищують готовність черговим „плачем Ярославни”?

Власне, на тому самому майданчику пан Геращенко розповів, що керівництво АТО не в повній мірі повідомляє суспільство про хід антитерористичної опреації. Якщо „повна інформація” виглядає так, як він то демонструє, залишається одне-єдине питання - а може, краще, не треба?