Чому Порошенку пощастило більше, ніж Обамі

Вчорашня резолюція Конгресу, котра дозволяє притягнути президента США Барака Обаму до відповідальності за перевищення повноважень при проведенні реформи системи охорони здоров'я, навряд чи йому зашкодить. Її справжня ціль – листопадові вибори до Конгресу

Підтримана республіканцями резолюція дозволяє юристам палати представників підготувати необхідні юридичні документи проти Обами під час найближчих парламентських канікул, які починаються 1 серпня.

Наступні судові баталії – в разі, якщо республіканці подадуть таки до суду, триватимуть багато місяців. Але навіть у випадку перемоги це буде тільки перший крок у процедурі імпічменту президента США. При тому далеко не всі впливові республіканці горять бажанням починати процедуру імпічменту. Той самий Маккейн, далеко не остання особа серед своїх однопартійців, давно і голосно стверджує, що він категорично проти.

Вчорашня конгресова ескапада – далеко не перша спроба республіканців позбутися Обами. Попередня атака була в травні – тоді конгресмен-республіканець Джейсон Чейффец пророкував імпічменту президента США за результатами розслідування дій Обами, пов’язаних з нападом на американське консульство у Бенгазі у вересні минулого року. Республіканці тоді згадали все – і що адміністрація Обами вчасно не посилила охорону диппердставництв, не зважаючи на численні попередження розвідки, потім - заблокувала відправку військового підрозділу для порятунку дипломатів і для повноти картини – приховала правду про інцидент. До цього додались звинувачення у селективному підході до фінансових перевірок своїх політичних опонентів, зокрема – консервативних організацій з так званого „руху чаювання”, а також зловлена на прослушці Associated Press ЦРУ. З великої хмари вийшов малий дощ, і проведені розслідування не дали чітких доказів того, що за всіма цими сумними подіями стояв президент США особисто.

Загалом, „співпраця” Обами з останнім складом Конгресу – це неприховані військові дії, які лише вряди-годи змінюються озброєним нейтралітетом. Досить згадати, наприклад, як креативно проходило останнє затвердження бюджету – яке затягнулось настільки, що довелось на 17 днів припинити діяльність урядових структур в країні (так званий Government Shutdown). Тривалішу повну зупинку уряду (на 21 день) за всю історію США вдалось організувати тільки саксофоністу і сластолюбцю Клінтону.

Тож не дивно, що Білий дім вже відреагував на новину про голосування, назвавши зусилля республіканців «марною тратою часу і, потенційно, мільйонів доларів платників податків». «Це найменш продуктивний Конгрес за десятиліття. І замість того, щоб робити свою роботу, вони в судовому порядку переслідують президента за те, що він робить свою», - на всяк випадок додали в офісі Обами.

Хоча, звичайно, зусилля республіканців далеко не такі марні, як того хотілося б Обамі. Хоч його імпічмент і виглядає майже неймовірною перспективою, але на результати виборів до Конгресу, котрі пройдуть у листопаді, вся історія може й повпливати. Особливо якщо зважити на той факт, що вже 33% населення США не проти відправити працелюбного демократа від державного керма на заслужений відпочинок. Республіканці, які зараз контролюють Палату общин, схоже, мають намір не тільки зберегти після листопада цей контроль, але й помітно його зміцнити.

Натомість для України гіпотетична зміна президента США істотної загрози не становить. У політиці створення санітарного кордону довкола Росії сходяться обидві політичні сили США. Єдине, що надміру гарячі судові та виборчі баталії можуть просто відвернути увагу як законодавців, так і шановної американської публіки від подій у віддалених кутках світу. Хоча, на жаль, події поки розвиваються так, ніби слову „Україна” не судилося невдовзі покинути перші шпальти світової преси.