Хто такий Шишкін - новий друг Гепи з Росії (ФОТО)

Почесним мешканцем Харкова став депутат Держдуми Росії, який підтримав окупацію Криму. Россійські журналісти також пов’язують його з Кемеровською ОПГ

Мер Харкова Геннадій Кернес не вважає, що Росія веде війну з Україною. В знак дружби і миру він зробив почесним громадянином міста члена Ради Федерації Олександра Шишкіна, який підтримав окупацію Криму.

"У нас немає війни, і ніхто не оголошував війну Україні", - заявив Кернес.

Появу нового «почесного харків'янина» прокоментував міністр МВС Арсен Аваков, який відзначив у Фейсбуці, що Кернес виніс на сесію міськради і «протягнув за допомогою членів Партії регіонів та інших посіпак» присвоєння звання Почесний громадянин Харкова Шишкіну Олександру - члену Ради Федерації Росії, члену Єдиної Росії, який голосував за окупацію Криму. «Зрада і підлість! Ця Міськрада не має права на подальшу роботу. Нуль морального права! », - обурюється Аваков.

Харків не обнозначно сприйняв свого нового "земляка"

Кернес стверджує, що Шишкін вкладає мільйони в будівництво харківських храмів, і тому вартий отриманого звання. Шишкін, нібито, був ініціатором будівництва храму Святих Жінок-Мироносиць. 

На місці цього сквера будують храм

Проект наробив багато галасу ще на етапі обговорення. Харків'яни протестували проти будівництва. Городянам, яким не подобається храм замість скверу, міський голова Геннадій Кернес запропонував варити компоти і не втручатися у вже вирішену справу.

Хто ж він – новий «почесний громадянин» Харкова?

Олександр Шишкін (праворуч)

Олександр Геннадійович Шишкін, народився 4 травня 1960 року в місті Осинники Кемеровської області. З жовтня 2003 - віце-президент компанії «Российский уголь» (співвласники: Михайло Гуцерієв - засновник «Росснефти», Вадим Варшавський - голова і мажоритарний власник металургійного холдингу «Електросталь Росії» (ЕСТАР) і Сергій Веремеєнко - колишній співвласник «Електросталь Росії» і«Межпромбанка»). У 2005 році Шишкін був обраний депутатом Законодавчої думи Хабаровського краю четвертого скликання, з 2007-го був головою ради директорів ВАТ «Амурметалл». Є депутатом Державної Думи, членом фракції «Єдина Росія» (комітет з оборони і безпеки).

Олександр Шишкін член комітету Держдуми Росії з безпеки та протидії корупції, ресторан «Маріо».

Шишкіну належить «Металургійна компанія «Естар», «Каро-фільм». Він акціонер Російського міжнародного банку (РМБ). Журнали «Форбс» і «Фінанс» оцінюють стан Шишкіна в $3 мільярди.

Шишкін з дружиною

Александ Шишкін відомий своїми гоніннями на свободу слова в Росії. Кемеровсько-Хабаровсько-московський бізнесмен, писали ЗМІ, «відомий як представник кузбасівського угруповання». «Бізнесмен» подав на журналістів до суду з вимогою спростування. Тепер це твердження суд визнав не відповідаючим дійсності.

Зате відповідає інше - в «Новій газеті», №45, 23.04.2012 р розповідь доктора філософських наук, декана факультету культурології ГАУГН Анатолія Калінкіна. Він згадує: «... Сьогодні Шишкін відомий як депутат Держдуми від «Єдиної Росії» і успішний підприємець із «золотої сотні»Forbes, але в той час його пов'язували з Кемеровською ОПГ. Сам же Шишкін в розмовах зі мною не гребував фраз: «Я - колишній лідер ОПГ!» Повірити Шишкіну, дивлячись на його жорсткі методи роботи, було нескладно ... »

На початку 2012 року Олександр Шишкін став власником української групи компаній «Здоров'я», що входить в десятку найбільших місцевих виробників ліків. Вартість придбаних активів досягає 150 млн доларів США. Фармацевтична ГК «Здоров'я» об'єднує три заводи в Харкові («Здоров'я», «Здоров'я народу» і «Дослідний завод ДНЦЛЗ») і завод в Києві «Фармекс» (колишній «Макс-Велл»).

Переживши страшну трагедію - загибель дворічного сина, він побудував йому усипальницю під храмом Олександра Невського на околиці Суздаля.

Особистий вертоліт депутата приземляється в декількох метрах від храму.