Путін готується ввести продпайок з кілограмом м’яса на рік

На тлі безкінечного потоку новин про чергову заборону на ввезення іноземних продуктів харчування до Росії, тамтешні журналісти вирішили потішити читача хоч якимось позитивом

По всіх російських центральних інформагенціях та ЗМІ пройшла новина про те, що Бразилія збільшить експорт курятини до Росії. „Российская газета”, наприклад, вийшла з матеріалом під заголовком „Бразилия накормит россиян курятиной”. Де чорним по білому було написано, що в разі, якщо „ніжки Буша” в Росії стануть забороненим товаром, бразильські виробники готові компенсувати нестачу.

До чого було додано коментар президента „бразильської асоціації тваринного білка” Франциску Турра про те, що до 60 тисяч тон курятини, які Бразилія вже поставляє до Росії, виробники, піднапружившись, готові додати іще 150 тисяч тон закатованих пташиних трупиків. Вийшло пафосно і переконливо.

Щоправда, нехитрі розрахунки показують, що 150 тисяч тонн – це 150 мільйонів кілограм курятини. Або трошки більше, ніж кілограм м’яса на кожного росіянина. Не на тиждень – на рік.

Для порівняння – в Україні, якщо вірити держслужбі статистики, споживання курятини становить близько 28 кг на рік, загальне споживання м’яса – близько 60 кілограмів на рік.

Натомість, якщо проаналізувати останні митні заборони Росії, то вийде, що поставки тільки м’яса припиняться більш ніж з десятка країн.

Зокрема, м’ясо птиці, крупної рогатої худоби та овець, а також продукти переробки м’яса до РФ постачали – але більше не будуть - США, Канада, Австралія, Бельгія, Данія, Іспанія, Литва, Нідерланди, Словаччина, Фінляндія, Франція та Чехія. Для уявлення про масштаби – Росія була другим по величині ринком для американської курятини після Мексики. Минулого року обсяг контрактів досяг 309 мільйонів доларів. З Австралії Росія імпортувала заморожене, охолоджене і всіляке інше м’ясо (головно – яловичину) на суму більше 50 мільйонів доларів. І так далі. До цього додається припинення експорту риби – теж майже з десятка країн, та роздуми про повну заборону закупівлі імпортної риби на державні кошти (читай – для шкіл, лікарень і т.д.). Не зумівши за роки нафтового процвітання створити скільки-небудь потужного агропромислового комплексу, Росія не збирається тратити валюту на купівлю харчів у ворогів.

При подібних розкладах кілограм бразильської курятини на рік, хоч може й не стане основою російського білкового раціону, і справді виглядає вагомим внеском у продуктове забезпечення великої країни.