Виконком ФФУ готує неприємний сюрприз для Росії

Федерація футболу України готується до Виконкому, де ключовим стане питання відносно кримських клубів, які Росія прийняла у свій чемпіонат

Вчора стало відомо, що ФФУ готується до Виконкому. Єдина проблема - дата, яку має затвердити президент Коньков. Справа в тому, що Анатолій Коньков поки що чекає "відмашки" від своїх "кураторів". Самостійно він боїться приймати таке рішення. Президент не хоче сваритися зі своїми "господарями". Доказом цього стали переговори Конькова з президентом РФС Толстих.

Але Виконком щодо цього питання відбудеться. У цьому зацікавлене суспільство, опоненти Конькова у ФФУ, а також особисто віце-президент УЄФА Григорій Суркіс. 

Цілком можливо, що з проведенням Виконкому затягують свідомо. У кулуарах федерації кажуть, що існує цікавий варіант згідно з яким українська сторона письмово донесе до ФІФА та УЄФА свою позицію щодо неправомірних дій росіян відносно кримських клубів, а після того, як кримські клуби проведуть домашні матчі на "анексованій" території, ФФУ знову звернеться до ФІФА та УЄФА з офіційним протестом. 

Згідно ст. 84 Статуту ФІФА "асоціації, ліги або клуби, що входять до складу члена ФІФА, не можуть увійти до складу іншого члена ФІФА або проводити матчі на його території крім виняткових випадків". 

Оскільки ООН не визнала анексію Криму, а в Україні був прийнятий закон про окуповані території, такі дії росіян є неправомірними. Вони суперечать Статуту ФІФА. І "казки" про новостворені клуби на "російській" території можна розповідати своїм футбольним експертам. 

Після цього в гру вступить УЄФА. Не залишиться "відмазок" і у ФІФА.

Звісно, за такі дії в Росії не відберуть ЧС-2018, як би цього нам сильно не хотілося (про долю російського ЧС можна почитати тут). Але уникнути санкцій росіянам точно не вдасться. Постраждати може збірна та клуби. Будуть фінансові санкції, а може навіть дійти до виключення клубів чи збірної з турнірів під егідою УЄФА та ФІФА. Але цей варіант найменш вірогідний. УЄФА та ФІФА отримають свою фінансову та іміджеву вигоду. 

Другий варіант: Анатолій Коньков не буде затверджувати дату Виконкому через те, що він вже "неодноразово висловлював" позицію ФФУ щодо кримських клубів. Але це рішення може призвести до другого "майдану" під стінами ФФУ. 

Третій варіант: Виконком ФФУ вдаватиме захист інтересів України і в черговий раз висловить свій звичайний протест, не обгрунтувавши його належним чином ФІФА та УЄФА. Але у цей варіант не вірять люди, які працюють у системі ФФУ.