Навіщо Путін сунеться в Україну зі своїм «гуманітарним конвоєм»

Путінський «гуманітарний конвой», який сьогодні таки вирушив з Підмосков’я, має продемонструвати росіянам миролюбність і гуманізм кремлівського вождя та стати черговим фактором дестабілізації на Донбасі

Вчорашня заява прес-служби Кремля про направлення в Україну російського «гуманітарного конвою» викликала відповідну реакцію і українців, і світової спільноти. Прекрасно пам’ятаючи приказку часів Троянської війни про данайців та їхні дарунки, та попередню російську «гуманітарку» для терористів у вигляді бойовиків, танків, «Градів» та «Буків», українці і європейці пояснили Путіну, що гуманітарні ініціативи жертвам війни від розпалювача цієї війни виглядають, щонайменше, дивно, і попередили, що самостійне введення Путіним будь-яких «гуманітарних конвоїв» сприйматиметься виключно як військове вторгнення.

Проте вчора очільник путінського МЗС Сергій Лавров заявив, що питання надання гуманітарної допомоги Донбасу було узгоджене з українською владою та Міжнародним червоним хрестом, а за півгодини Путін у розмові з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Барозу наголосив на «катастрофічних наслідках військової операції, яку проводить київська влада» і повідомив, що направляє на Донбас «гуманітарний конвой». В той же час в українському «Червоному хресті» ні про які гуманітарні домовленості ніхто не чув, а речник РНБО Андрій Лисенко зазначив, що єдина домовленість, яка існує – це домовленість між президентом Порошенком та Міжнародним «Червоним хрестом», а Путін просто використовує ситуацію задля власного піару.

Але сьогодні вранці російська гуманітарна колона з 280 перефарбованих у білий колір військових «Камазів» вирушила з Підмосков’я в напрямку України. За словами речника Путіна Дмитра Пєскова, ніякого військового супроводу колона не має, її вхід на українську територію узгоджений з українською владою. Правда, про участь у колоні якогось іншого вантажу, окрім російського, не йдеться. З боку української влади також немає жодних заяв про узгодження виключно російської гуманітарної допомоги під егідою «Міжнародного Червоного хреста».

Швидше за все, вся ця довга і заплутана «гуманітарна історія» стане черговою інформаційною зброєю Путіна для розхитування ситуації в Україні. З одного боку, «гуманітарна місія» повинна зобразити Путіна в очах власних виборців таким собі «голубом миру», який переймається долею «рускоязичних соотєчєствєнніков» на Донбасі, а з іншого ж - просування колони супроводжуватиметься новими порціями побрехеньок та провокацій. 

Майже немає сумнівів, що з наближенням колони до кордону Кремль почне волати про те, що «українські карателі» не хочуть пропускати гуманітарний вантаж. Згодом, лунатимуть заяви, що колона не може проїхати через дії українських військових, «в той час коли на Донбасі масово гинуть мирні мешканці, старі та діти». При цьому самі російські «гуманітарії» сунитимуться туди, де їх ніхто не чекає і ніхто не дозволяв проходу, наражаючись на неминучі конфлікти, а то й провокуючи збройні сутички. При цьому, за давньою звичкою, свої дії росіяни прикриватимуть черговою брехнею путінських ЗМІ, намагаючись ввести в оману і власних громадян, і європейців, і українців, що залишаються в окупованих районах Донбасу. При цьому путінські пропагандисти вкотре вимагатимуть припинення АТО через «гуманітарну катастрофу» і у такий спосіб намагатимуться врятувати терористичні анклави ДНР та ЛНР, перспективи яких тануть з кожним новим днем Антитерористичної операції.

Отже, справжньої гуманітарної допомоги від путінських ініціатив буде значно менше, ніж заподіяної шкоди, що власне і не дивно, бо «гуманітарна катастрофа» на Донбасі, власне, і є наслідком російської політики і припинити її можуть лише грамотні дії сил АТО зі звільнення української землі від путінських терористів.