Кому буде гірше від українських санкцій проти Росії

Від санкцій проти Росії Україна навряд втратить більше, ніж було вже втрачено в торговельних війнах

Вчора нардепи в першому читанні ухвалили законопроект "Про санкції". Вже завтра документ розглянуть в другому читанні і президент, Рада, Кабмін та інші органи отримають повноваження для реалізації санкцій проти Росії. Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко розповів Еспресо.TV, кому буде гірше від наших санкцій, Україні чи Росії. 

Санкції України можуть коштувати Росії до $20 млрд

Україна займала близько 7% експорту Росії. Проблема полягає в тому, що половину їхнього експорту на територію України складає енергетика. І повністю відмовитися від цього виду ми не можемо. Принаймні в короткостроковій перспективі. Об'єм неенергетичного імпорту - 3,5% і на ці 3,5% ми можемо впливати. Це може означати до $20 млрд. Саме такий удар ми можемо завдати. Я не кажу, що ми його завдамо, але от від 0 до 20 млрд, це та сума, що на неї ми можемо впливати.

Україна мала ввести санкції проти Росії набагато раніше

Було б логічно прийняти санкції паралельно з європейськими та американськими партнерами. Україна мала виступити зі списком осіб, які йдуть у списку санкцій інших країн, зокрема Європи та Америки. Він, як мінімум, мав бути таким же як у західних країн, а в ідеалі повинен бути найширшим з тих, що прийняли.

Росія майже не вкладала гроші в Україну

Потрібно розуміти, що Росія завжди була досить сильним "лоукостом" України. Рідко росіяни безпосередньо вкладали гроші в Україну. Як правило, російський бізнес працював за такими схемами, що гроші ввозилися в країну у вигляді інвестиційного ресурсу з боку Кіпру, а торік, в основному, - з Вірджинських і Британських островів. Тому потрібно розуміти, що це також досить складно реалізувати, так як дорога буде йти або на Кіпр, або на Британські Вірджинські острови.

Найжорсткіший удар по економіці України вже завдали

За останні півроку відбулося зниження нашого експорту на чверть, 25% - це дуже суттєво. Нам вже завдали колосального удару з боку Росії. За ці півроку ми втратили практично 6% нашого ВВП тільки за рахунок торговельних недружніх дій з боку Кремля. Тиск Росії почався навіть не з січня цього року. Ще до цього періодично росіяни завдавали удар по нашій економіці, вводячи ці обмеження.

Торгівля завжди була для Росії методом політичного тиску

Росія ще раніше використовувала торговельні заборони для тиску на Україну. Вони завдавали удари ще в той момент, коли ми підписували угоду про зону вільної торгівлі в рамках СНД. Ще з того моменту у нас були проблеми. І торгівля завжди була методом політичного тиску. 

Виникнуть великі складнощі з вилученням коштів з заарештованих рахунків

Одна справа, заблокувати заарештований рахунок і не дати користуватися грошима, інша справа - їх вилучити. Вилучення грошей досить тривала процедура і не так легко вирішується. І це важливо. Інша справа, що Україна вже відчула введення санкцій Кремля, але сама їх не ввела, створюючи тимчасової зазор. Тобто громадяни, які мали реальні гроші на своїх рахунках, офіційно зареєстрованих в Україні, за рахунок цього часового терміну могли легко вивезти ці гроші з території України. Це теж потрібно розуміти.

І наостанок експерт зазначив, що навряд чи Україна втратить більше, ніж було втрачено.