Коли Росія втопиться у власній нафті (ІНФОГРАФІКА)

Скільки втрачатиме Росія при падінні цін на нафту

Вчора ціни на нафту марки Urals (російська марка експортної нафти) торгувалася біля позначки $98 за барель, нафта марки Brent (нафта, яка видобувається в Північному морі) впала нижче $102 за барель. За останні 12 місяців Urals втратила 11,3%, з початку року - 8,2%.

Падіння цін до таких показників знову викликали чергову бурю дискусій щодо того, яка повинна бути ціна на нафту, щоб економіка Росії захиталась.

Питома вага експорту нафти в загальному обсязі російського експорту в 2013р. склав 33,0%, в ​​експорті паливно-енергетичних товарів - 46,7%. Тобто третину свого експорту (а відповідно і значну частину валютних надходжень) Росія отримує з нафти. Це досить вагомий показник, підкосивши який руйнівний ефект буде досить помітний.

За данними Центробанку Росії у 2013 році Росія експортувала 236,7 млн тонн сирої нафти заробивши на цьому $173,66 млрд. Тобто в середньому Росія продавала 648,4 тисяч тон на добу, або 4,8 млн баррелей. Середні ціни за чотири квартали 2013 року коливались в межах 95,5 та 103,08 доларів за беррель (1 квартал — $103,08, 2 квартал — $95,5, 3 квартал — $100,83, 4 квартал — $102,16). 

Тобто середня ціна за баррель за рік склала $100,39. За добу РФ заробляла на експорті нафти $482 млн.

Тому Еспресо.TV використовуючи офіційні статистичні дані вирішило підрахувати, скільки в середньому Росія втрачатиме в день, на місяц та за рік в залежності від падіння вартості цін на нафту до різних показників.

Також не менш важливий фактор - зменшення об'ємів експорту. Починаючи з 2010 року Росія втрачає по 4-6 млн тонн експорту (в середньому 34,4 млн барреля). Тобто це ще додатково мінус $3,44 млрд на рік з російської економіки.

Звісно російський уряд не живе в паралельному світі ілюзій (хоч і ззовні так здається) і розуміє, що йде падіння попиту, епоха надвеликих цін через геополітичні фактори проходить і прибутки будуть зменшуватись.

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов раніше вже повідомляв, що російський бюджет на 2014-2016 рр. розрахований виходячи з цін на нафту Urals нижче $ 100 за барель - $ 93, $ 95 і $ 95 за барель.

Російський експерт з енергетичних питань компанії Rusenergy Михайло Крутихін погоджується, що в російський бюджет закладений показник в межах $95 за баррель. Але зараз в РФ чимало інших економічних проблем, тому кожен нафтовий долар зараз є досить дорогим для країни.

“Бюджет начебто зверстаний під $93-95 за баррель, так що місце для маневру поки є. Але в умовах економічної рецесії і прогнозів спаду кожен долар нафтової ціни має для російського бюджету життєво важливе значення”, - розповів він Еспресо.TV.

За прогнозами опитаних російською газетою "Ведомости" експертів $ 100 за барель - психологічно важлива позначка для російського ринку, але на інвестиційних програмах нафтовиків поки не позначиться. А от якщо ціна опуститься нижче $ 90 за барель і буде там триматися тривалий час, компанії можуть піти на перегляд капітальних затрат.

Але найгірше зниження цін вплине на бюджет Росії. "Уповільнення економічного зростання призводить до недобору ненафтогазових доходів бюджету - ПДВ і податку на прибуток - і доводиться збільшувати трансферти регіонам", - розповіли експерти газеті.