До якої зими затягнеться війна на Донбасі

Головним силам української армії доведеться провести не одну зиму на Донбасі

Спекуляції на тему того, що почалася підготовка до забезпечення українських військових на Донбасі зимовим одягом, просто вражають. З цього робиться легковажний та тривожний висновок, що війна в нинішніх масштабах вестиметься й узимку. Можливо це і так. Утім, холода можуть наступити й раніше зими. Наприклад, в жовтні. А в армії, як відомо, існують два сезонних комплекти - літній та зимовий.

Але навіть якщо основні сили терористів будуть розбиті до жовтня, то хтось очікує, що головні сили української армії та МВС залишать Донбас? 

По-перше, можна не сумніватися, що після розгрому основних сил по всьому Донбасу діятимуть дрібні мобільні банди сепаратистів та ще дрібніші диверсійні групи, які і далі нищитимуть інфраструктуру та заважатимуть відновленню української влади на звільнених територіях.

По-друге, існуватиме й законспіроване підпілля сепаратистів.

По-третє, очевидно - якщо до зими і можна загасити основні вогнища спротиву в Донецьку, Луганську, Горлівці, Стаханові-Алчевську, то про контроль над прикордонною територією в Луганській області - умовно так званою Антрацитівською Народною Республікою - мова не йде. В цьому прикордонному регіоні створено справжній укріпрайон, який практично не має кордону з Росією і може безперешкодно забезпечуватися терористами та зброєю. А, судячи з сьогоднішніх, новин про те, що ЛНР (цей прикордонний анклав якраз і розташований на території умовної ЛНР) отримала вказівку переходити на рублі і російських мобільних операторів, процес створення Антрацитії, яку може визнати Держдума Росії як яке-небудь Придністров'я та Південну Осетію, уже розпочався.

Проблема лише в тому, що ніхто не дозволить Росії вводити туди свої миротворців, як це було з Придністров'ям та Осетією. А Україна матиме повне право лупити і сепаратистів, і "миротворців", якщо вони там з'являться без міжнародного дозволу. Але як би там не було, без зимового одягу українським військовим це буде робити складно.

Більше того, Донбас в цій частині залишатиметься гарячою точкою не лише зимою 2014/2015, а мабуть і багато інших зим. І взагалі слід звикнути до думки, що відтепер відносини між Україною та Росією будуть нагадувати стосунки Індії та Пакистану - тобто перманентне протистояння на кордоні.