Відомі історики та україністи провели лікбез з історії України для президента Чехії

Громадські діячі написали відкритого листа до президента Чехії Мілоша Земана з приводу його висловлювань про "логово бандерівців на Майдані" та "громадянську війну в Україні"

Звернення, текст якого є в розпорядженні Еспресо.TV, підписали громадяни Чехії україністка Ленка Віхова, історик Давід Свобода, соціолог Яна Леонтієва, а також спеціаліст в області екстремістських рухів Антон Шеховцов, який проживає в Лондоні.

Наводимо повний текст звернення:

«Шановний пане президенте!

У зв’язку з тим, що Ви час від часу коментуєте події в Україні, посилаючись також на новітню історію України, ми, історики і україністи, хотіли би звернути Вашу увагу на кілька моментів, пов’язаних із цією проблематикою.

Термін «бандерівці» в інформаційній війні, яка є невід’ємною складовою російсько-української війни 2013-2014 років, використовується виключно як лайливе слово. Цим словом обкладаються всі громадяни України незалежно від їхньої національності, рідної мови або конфесії. Використовувати термін «бандерівці» по відношенню до будь-яких політичних або громадських рухів неможливо хоча б тому, що жодна з політичних партій або рухів не має у своїй назві цього терміну. За винятком однієї організації, а саме «Тризуб ім. Степана Бандери», яку можна вважати націоналістичною або скоріше національно-консервативною організацією, проте вона не мала, принаймні до війни на сході України, жодного політичного впливу. Нагадуємо, що Дмитро Ярош, який є вихідцем із організації «Тризуб», набрав на останніх президентських виборах лише 0,7 % голосів виборців.

Термін «бандерівці» використовувала комуністична пропаганда після Другої світової війни в СРСР та ЧССР. Подібним чином використовується цей термін і сьогодні – з метою дискредитувати саму ідею української незалежності, оскільки пропаганда вживає термін «бандерівці» по відношенню до всіх, хто не погоджувався і не погоджується з тим, аби Україна була васалом або сателітом Москви.

Щодо постаті Степана Бандери, якого Ви назвали масовим вбивцею, ми можемо зазначити наступне. Степан Бандера не міг бути масовим вбивцею, навіть якби й хотів, оскільки під час війни він знаходився у німецькому концентраційному таборі. Намагання звести цю суперечливу постать до кількох легкозаймистих і провокаційних фраз, не беручи до уваги історичний контекст, свідчить про непрофесійність тих, хто так робить, незалежно від їхніх намірів.

У разі зацікавлення ми, історики і україністи, із радістю надамо консультації щодо даної проблематики. Віримо, що вони допоможуть подолати взаємні непорозуміння і оздоровлять чеську суспільну дискусію».

Нагадаємо, у виступі президента Чехії Мілоша Земана у Празі перед дипломатами виявилося чимало висловлювань, які ставлять під сумнів розуміння чеським лідером подій в Україні. Зокрема, він називає "громадянською війною" події на Донбасі. iDnes цитує його слова про те, що "громадянська війна в Україні є не загрозою, а реальністю". Зимовий протест на Майдані в Києві він визначив як рух не лише продемократичних демонстрантів, але і як "лігво бандерівських сил"