Чому Путін ніколи не визнає ЛНР та ДНР

Кремль перейшов до активної фази реалізації проекту «Новоросія»

В своїй останній заяві російський президент  чітко вказав, що його територіальні амбіції в Україні виходять далеко за межі умовних кордонів ЛНР та ДНР – він має намір взяти під контроль увесь південний схід країни: «Потрібно негайно приступити до субстантивних, змістовних переговорів, і не з технічних питань, а з питань політичної організації суспільства і державності на південному сході України з метою безумовного забезпечення законних інтересів людей, які там проживають».

Реакція світу на пряме вторгнення російської армії показала Путіну, що Захід остаточно «здувся» щодо «українського питання». Ані Брюссель, ані Вашингтон виявилися не готовими до чергових збройних ескапад Кремля. Розгублені європейці на  вчорашньому саміті глав держав у Брюсселі знову «висловили стурбованість» і прийняли чергову беззубу декларацію, закликавши Росію негайно вивести війська з України. Меркель вкотре запевнила,  що готова сприяти у питанні надання фінансової допомоги Україні, однак Німеччина не постачатиме зброю до України. І хоча серед лідерів ЄС немає єдиної точки зору у цьому питанні, однак очевидно, що «головні європейські гравці» в унісон з Москвою будуть схиляти Київ до чергового раунду переговорів з терористами. Так само як і Обама, який навіть попри те, що США позиціонує себе як дієвого союзника України, також заявив, що Вашингтон поставок зброї в Україну поки не планує і обмежиться лише розширенням санкцій. Разом з тим,  Путін вже неодноразово демонстрував,   жодні санкції його не спинять і він відчуває себе досить впевненим. «Думаю, що нікому в голову не приходить сьогодні розв'язувати великомасштабний конфлікт з Росією», - сказав він на молодіжному форумі «Селігер», нагадавши, що країна є однією з найбільш потужних ядерних держав. І, в свою чергу, відверто тролить Захід: «Підтримка державного перевороту, озброєне захоплення влади і придушення незгодних з допомогою збройних сил. Це, що, сучасні європейські цінності? І мені здається, що нашим колегам потрібно про це нагадати. Про їхні власні ідеали».

І поки світові лідери визначаються, як безболісно для себе натиснути на Москву, Кремль, вочевидь, вже готується здійснити блицкриг на південному сході, щоб прорубати сухопутний коридор до Криму, про який експерти говорять ще з березня, і таким чином завершити остаточне формування та подальшу легалізацію квазіутворення «Новоросія».

Російські військові разом з бойовиками почали контрнаступ, витісняючи сили АТО з раніше відвойованих у терористів позицій. Так, окремі підрозділи батальйонів «Донбас», «Дніпро», «Світязь», «Херсон», «Миротворець» опинилися в оточенні під Іловайськом. 27 серпня в ході запеклих боїв російські військові зайняли Новоазовськ та анонсували наступ на Маріуполь. 29 серпня бійці батальйону «Айдар» залишили Новосвітлівку і Хрящувате під Луганськом. Вчора сили АТО відступили з селища Георгіївка, і територія Луганського аеропорту знову опинилася в оточені бойовиків.  Крім того, терористи з "Градів" обстріляли селище Родакове, а російська авіація завдала авіаудару по м. Щастя, яке контролюється українською армією.

Варто зазначити, що в зоні ризику окрім Донеччини та Луганщини опинилися  Херсонська, Запорізька, Миколаївська,  Одеська та Дніпропетровська області. Зокрема, за даними РНБО, зростає напруження на кордоні між Кримом та Херсонщиною - на окупованій території АРК зараз дуже висока концентрація російських військ. За даними військових експертів існує висока ймовірність вторгнення російських військ з території Придністров’я. Про плани просування російських військ на північ раніше заявляв і колишній «регіонал»-сепаратист Царьов: «Маріуполь та Одеса – якщо ці два порти будуть під контролем ополчення, то фактично Україна втрачає вихід до моря».

В той же час послаблена санкціями та кримським «вантажем» Москва не в стані утримувати ще одне новоутворення і для Путіна важливе лише формальне видокремлення Новоросії у складі України, адже його мета дестабілізація ситуації в регіоні і в стратегічному плані - маріонетковий уряд в Києві.

Чи вдасться Путіну здійснити свій єзуїтський план залежить від  здатності України мобілізувати всі сили на захист держави та Заходу подолати свою політичну "імпотенцію".

А в тому, що Кремль на відміну від ЛНР та ДНР готовий офіційно визнати поки ще віртуальну квазідержаву немає жодного сумніву. Адже, звертаючись до терористів, Путін вже відкрито називає їх «ополченцями Новоросії»