Кого Порошенко має відправити у відставку

Обіцяні президентом «серйозні кадрові висновки» через катастрофу в Іловайську мають стосуватися перш за все трьох військових високопосадовців

Сьогодні президент України Петро Порошенко публічно пообіцяв зробити кадрові висновки через «події останнього тижня».  «Висновки будуть серйозні, в тому числі кадрові», - зокрема, зазначив він. Кого персонально стосуватимуться ці висновки Порошенко не сказав, але тепер він просто змушений попри теплі особисті стосунки звільнити Валерія Гелетея з посади міністра оборони. 

Власне, Еспресо.TV вже писало про дилему – звільнити Гелетея, або розформувати добровольчі батальйони, яка стояла перед Порошенком ще до відвертого вторгнення російських військ в Україну. Тепер же, після великих людських втрат під Іловайськом, звільнення міністра виглядає просто необхідним. Саме міністр оборони несе персональну відповідальність за катастрофу, що відбулася. Проблема навіть не в тому, що добровольчі батальйони не змогли ефективно протистояти регулярній російській армії, яка ще й переважала ніші сили чисельністю та озброєнням. Головна провина міністра в тому, що армія не зуміла ані передбачити російське вторгнення, про яке за весь час АТО говорилося мало не щодня, ані організувати вчасне відведення з-під Іловайська українських сил.

фото: president.gov.ua

Наразі радник Гелетея Олександр Данилюк намагається виправдати свого патрона, розповсюджуючи інформацію про «10-20 тисяч російських військових в Донбасі», що виглядає кричуще некомпетентно.  Адже різниця між 10 і 20 тисячами така ж сама як і між 10 тисячами і нулем - оцінка сил ворога, що окупують твою землю з подібною похибкою, навряд чи є допустимою для радника міністра оборони.

Наступним чиновником, якого мають стосуватися «кадрові висновки» є начальник Генштабу, який несе відповідальність разом з міністром оборони. Якщо посада міністра – політична, то Муженко – це фаховий військовий, генерал-полковник, і саме він здійснює безпосереднє керівництво військовими операціями і несе відповідальність за їхній провал.

фото: ipress.ua

Ще одне звільнення, якого уже зачекалася українська громадськість, - це відставка з посади голови Державної прикордонної служби Миколи Литвина, брата відомого політичного пристосуванця Володимира Литвина, який примудрився побути спікером за трьох президентах – Кучмі, Ющенкові та Януковичі. 

Микола Литвин очолює Держприкордонслужбу вже 11 років, і в останні місяці стало цілком очевидно, що налагодити ефективний контроль над східним кордоном його служба не в змозі. А те, що російські війська ще 24 серпня безперешкодно зайшли в Україну в районі Новоазовська, де терористів ДНР на той час взагалі не було, має остаточно засвідчити некомпетентність Литвина. Саме це вторгнення дозволило Путіну відкрити «другий фронт» на півдні Донеччини, і отримати плацдарм для наступу на друге місто області – Маріуполь. Зараз російські війська просуваються в напрямку Волновахи. Це означає, що росіяни не штурмуватимуть Маріуполь в лоб, а намагатимуться заблокувати його. Гуманітарні наслідки військової блокади майже півмільйонного міста передбачити нескладно.

фото: reporter.zt.ua

Якщо ж гучно анонсовані «висновки» Порошенка стосуватимуться не перерахованих керівників, які відверто провалили свій напрямок роботи, а чергових цапів-відбувайл, президенту варто було б згадати, що політичний рейтинг зазвичай падає значно швидше, ніж злітає.