Як Росія зганьбилася на всю Європу, не нарахувавши зарплату Капелло

Головний тренер збірної Росії Фабіо Капелло вже три місяці не отримує зарплату. Тренер став жертвою війни між президентом РФС Толстих та міністром спорту Мутко

На минулому тижні інтернет сколихнула новина про те, що відомий у світі тренер Фабіо Капелло, який очолює національну збірну Росії, вже три місяці не отримує зарплату. 

Зазначимо, що за контрактом, який розраховано до 2018-го року, італієць щорічно має класти собі в кишеню 7 млн. євро. Саме така зарплата робить тренера найвисокооплачуванішим у світі. Але останнім часом в РФС виникли фінансові труднощі, тому вони вирішили економити кошти. 

Цікаво, що РФС отримав $8 млн. за участь збірної на ЧС-2014 в Бразилії. Також нещодавно УЄФА заплатив РФС $4 млн. за права на показ матчів збірної у відборі ЧЄ-2016. Сума заборгованостей перед Капелло на сьогодні складає близько $4 млн.  Але президент РФС Микола Толстих, за словами міністра спорту Віталія Мутко, гроші витратив на борги по кредитах. Але також цікавий той факт, що про кредит ніхто з чиновників офіційно не повідомляє, але всі називають його скандальним. 

Російські ЗМІ змогли взяти коментар у джерела з РФС, який пояснив, що гроші Капелло зараз не платять, бо шукають спонсора, який це зробить. В даній процедурі крім РФС з Толстих бере участь також міністерство спорту з Мутко. Тому звинувачення останнього на адресу Толстих у невиплаті зарплати дійсно виглядають смішними.

Відсутність спонсорів 

РФС дійсно продовжує втрачати фінансових партнерів, хоча, мабуть, розраховував на подальшу співпрацю. 31 липня добігли кінця два договори з найбільшими спонсорами - і продовжені вони не будуть. Контракт з "НОВАТЕК", за інформацією "Спорт-Экспресс", закінчується в жовтні, причому перспективи пролонгації теж туманні. Зазначимо, що "Аерофлот" та "НОВАТЕК" - це найкрупніші спонсори РФС. Але головна біда в тому, що у Союзу немає генерального спонсора, який міг би вирішити всі фінансові труднощі. У кулуарах РФС кажуть, що контракт Капелло оплачувався в першу чергу грошима меценатів, які після введення санкцій проти Росії, почали економити кошти.

Конфлікт Мутко на Толстих

У Росії непрості взаємини Толстих та Мутко відомі ще за часів, коли перший працював президентом ПФЛ, а другий очолював РФС. Тоді Мутко був проти ідеї Толстих виключити клуби "Аланія" та "Локомотив" з чемпіонату. 

Зараз же конфлікт розгорівся після підписання контракту з Фабіо Капелло. Віталій Мутко незадоволений тим, що Микола Толстих погано шукає спонсорів для РФС. Мутко навіть намагався допомогти у цьому, підшукавши "Сбербанк", але Толстих не зміг з ними домовитися. Якщо дивитися глибше, то можна з впевненістю казати, що Толстих та Мутко просто не можуть поділити зони впливу та фінансові потоки у російському футболі. Тому зараз агресія Мутко цілком пов'язана з тим, що йому вигідніше підбурити настрої проти Толстих, зняти його, а на чолі РФС спробувати поставити більш "керовану" людину. Цілком можливо, що наступне засідання Виконкому повністю буде присвячено проблемі з Капелло. Також можливо, що Виконком висловить недовіру Толстих. А Капелло став звичайною жертвою і головним козирем в руках Мутко.

 Капелло може розірвати контракт через місяць

Головний тренер збірної Росії вже через місяць може розірвати контракт і вимагати серйозну компенсацію за невиконання його умов. Вже зараз люди, які знають ситуацію з середини, кажуть, що штаб Капелло опинився в психологічній ямі через те, що тренер не може вимагати від підлеглих мотивації та чіткого виконання його вказівок через відсутність грошей. 

За словами російських ЗМІ, Капелло готовий чекати ще місяць, а потім обіцяє скандал.

Зазначимо, що 9-го вересня Росія стартує у відборі ЧЄ-2016 матчем проти Швеції. 

Ганьба на всю Європу

Якщо проблема із зарплатою Капелло не вирішиться, то Росія заплямує свою репутацію перед всім футбольним світом. Жоден тренер, який поважає себе, більше не поїде працювати з російською збірною. Бо питання іміджу на такому рівні грають найвищу роль. Крім того, Фабіо капелло за допомогою юристів здатен відсудити компенсацію, яка перевищить суму його контракту.