В Мінську терористи запропонували Україні воювати або стати васалом Москви

На фоні військових поразок України Кремль не хоче жодних компромісних рішень

В Мінську відбулася чергова зустріч контактної групи у складі посла Росії в Україні Михайла Зурабова, екс-президента України Леоніда Кучми, представника ОБСЄ та віце-прем'єра терористів з ДНР Андрія Пургіна. Останній — єдиний, хто погодився прокоментувати переговори журналістам. Зі слів терориста можна зробити висновок, що на фоні поразок України вони вирішили запропонувати фактичну ліквідацію української державності.

Якщо Україна прийме умови терористів, то фактично перетвориться на васала Росії. Такий висновок можна зробити з того, що розповів терористичний віце-прем'єр Андрій Пургін. До речі, він був єдиний, хто погодився хоч щось розповісти про переговори. За словами Пургіна, ДНР та ЛНР не претендують на незалежність, а хочуть “особливий статус” і докладуть максимум зусиль для "збереження єдиного економічного, культурного і політичного простору України і всього простору російсько-української цивілізації".

Особливу увагу слід звернути на слова про “російсько-українську цивілізацію”. По суті, Пургін дав зрозуміти, що “особливий” Донбас у складі України повинен бути тим економічним та політичним якорем, який триматиме всю Україну при Росії. “Особливий” Донбас делегуватиме російську п'яту колону в український парламент, блокуватиме євроінтеграцію та вступ до НАТО, а також смоктатиме гроші з бюджету України.

Йдеться про загальний простір безпеки України, ДНР і ЛНР, про повоєнну відбудову економічних, культурних та соціальних зв'язків з Україною, і про те, що ДНР і ЛНР не претендуватимуть на інші території України", -з аявив Пургін. Тобто терористи вже претендують на кошти на відбудову ним ж зруйнованої інфраструктури, а щодо відсутності претензій на інші області, то й тут є сумніви. Сумнівно, що Путін, який хоче бачити в Україні Новоросію з щонайменьше вісьми областей, відмовиться від своїх планів і за зразком Донбасу “особливого статусу” домогатимуться й інші регіони. Наприклад, Одесчина, автономну Конституцію, якій ще в часи Майдану пропонував відомий “регіонал” Сергій Ківалов, який й зараз має щасливо обратися до Верховної Ради.

Слід відзначити, що пізніше Пургін заявив російським ЗМІ, що його неправильно зрозуміли і так звані “ополченці” не хочуть жити в жодній єдиній Україні, а щодо “особливого статусу”, то це він заявив для затравки, щоб почати переговори. Справді, перші заяви Пургіна можуть не зрозуміти його прості соратники-терористи, тож довелося поправитися, але їх прекрасно розуміє Путін, який, таким чином, поки не залишає Україні простий вибір — або стати васалом Москви, або воювати.