Як Гелетей виграв війну. Гібрідну

Нинішньому міністру оборони України може позаздрити будь-який політик у здатності викручуватися на публіці навіть з самого скрутного становища

Як з'ясувалося - українська армія під керівництвом Валерія Гелетея вже виграла війну з Росією. А те, що українським військам довелося здати із великими втратами вбитими, пораненими та полоненими Саур-Могилу, Амвросіївку, Іловайськ, Луганський аеропорт і кілька ключових пунктів під Луганськом і тепер очікувати блокади Маріуполя і наступу терористів зразу на Дебальцеве та Новоайдар, то це все - несподіваний "форс-мажор". Форс-мажор - у вигляді регулярних російських військ. І лише ця прикра несподіванка перекреслила перемогу Гелетея у "гібрідній" війні. Отака от версія Гелетея того, що відбулося в останні кілька тижнів в зоні АТО. До того ж, жуті нагоняє його радник Олександр Данилюк, який марить присутністю на Донбасі від 10 до 20 тисяч військвовслужбовців. Різниця між 10 і 20 тисячами така ж сама як і між 10 тисячами і нулем - тобто оцінка сил ворога, що окупують твою землю з подібною похибкою, навряд чи є допустимою для радника міністра оборони, якщо він претендує на роль компетентного спеціаліста, а не працівника піар-ескорту міністра. 

А тепер давайте все ж подивимося на "форс-мажор", який вирвав перемогу з рук Гелетея. Російські війська концентруються на кордонах з Україною з березня і всі могли пересвідчитися, що Путіна ніщо не стримує, щоб їх застосувати у тих дозах, які він вважатиме "корисними". То чому ж підсилення терористів російськими солдатами стало несподіванкою? Це вже не говорячи про роботу  розвідки, яка в принципі мала б за якийсь час попередити про можлвие вторгнення на тій чи іншій ділянці кордону, що мало би запобігти як мініму оточенню українських батальйонів. Але якби там не працювала розвідка у Міністерства оборони та головнокомандуючого Петра Порошенка при плануванні АТО мав би бути якийсь план на випадок посилення російської присутності. В іншому випадку вся АТО виглядає просто авантюрою, у якій поклали тільки загиблими вже тисячу людей. І тепер виявляється, що ці жертви марні?

З чого Порошенко та Гелетей вирішили, що Путін дозволить Україні придушити ДНР та ЛНР? Захід жодних обнадійливих сигналів, що допоможе, якщо буде зовсім кепсько, не давав. Тобто, виглядає так, що мав місце стратегічний прорахунок, який вплинув на тактику АТО і в результаті призвів до військової катастрофи. Можливо українським військам не слід було розпорошуватися і намагатися оточити вогнища сепаратизму, а слід було зосередитися на вибудовуванні оборони на інших межах, подалі від російського кордону? Зрештою, на ці питання відповідь мають дати спеціалісти. Але, справа в іншому, Гелетей навіть не збирається виставляти свою діяльність на будь-чий суд. В нього навіть думки не з'явилося після військових катастроф взяти "самовідвід" і самому запропонувати незалежне розлідування дій - його і генералітету. І можна не сумніватися, що сьогодні в ВР, куди все ж запросили Гелетея на килим ми почуємо від нього все що завгодно - про неймовірну кількість російських військ на Донбасі, погрози термоядерного удару, про розвал українською армії Януковичем. Не почуємо ми одного, що Гелетей має хоч дрібку сумніву у своїй правоті.