Ахметов допоможе Путіну «оформити» Новоросію

Кремль перейшов до другого етапу реалізації проекту «Новоросія» - умовного закріплення окупованих територій за бойовиками

Терористи намагаються використати тимчасовий перепочинок, щоб продемонструвати світу, що ЛНР та ДНР це не квазі-, а справжні держави. В останні два тижні головні «обличчя» ДНР та ЛНР  почали   імітувати бурхливу господарську діяльність на захоплених територіях. Ще не встигли вщухнути бойові дії в Донецьку та Луганську, а бойовики вже анонсували, що мають намір почати виплачувати пенсії та інші соцвиплати,  відкривати школи та дитсадки, «змінили» ректорів вишів та розпочали масштабну підготовку до святкування Дня міста в Луганську.

Так в «парламенті» ДНР заявили, що "влада"  квазіреспубліки готова виплачувати пенсії (!) по 1800 гривень, уточнивши при цьому, що вони не заперечують, якщо пенсіонери отримуватимуть пенсії ще й з України, адже визнають, що поки у них є проблеми з базами даних відділень українського Пенсійного фонду. 

А на сайтах терористичних організацій все частіше почали з’являтися новини про те, як комунальники під пильним оком бойовиків відновлюють водопостачання та готовляться до опалювального сезону.

Крім того, терористи анонсували початок навчального процесу  в Донецьку та Луганську з 1 жовтня.  Для цього директорів шкіл та дитячих садків під загрозою звільнення змушують повертатися на робочі місця. Варто зазначити, що першого вересня в Луганську відкрилося лише 5 шкіл та одне ПТУ, відкриття якого терористи вважають своїм величезним досягненням, а у  Донецьку навчальний рік так і не розпочався, як і в решті населених пунктів, які зараз знаходяться під контролем бойовиків. Разом з тим, на звільнених від ДНР та ЛНР територіях відкрилися практично всі школи, а Луганські та Донецькі ВНЗ почали працювати в своїх регіональних філіях, які знаходяться під контролем української армії або перейшли на дистанційне навчання. Тому на тлі показового свята Першого дзвоника в  звільненому Слов’янську та Сєвєродонецьку, для терористів вкрай важливо створити хоча б видимість повернення до нормального життя.

Також докорінного змінилась  і риторика головних спікерів терористичних ЛНР та ДНР. Якщо раніше головним меседжем бойовиків було «ми захищаємо вас від «каратєлєй», то сьогодні із захоплених будівель Луганської та Донецької ОДА лунають «мирні» звернення і заклики до місцевих жителів повертатися додому. «Скоро буде світло, відповідно буде зв'язок, вода, умови для життя. Ті будинки, які потребують ремонту, будуть відремонтовані, частково за рахунок держави. Пенсії будуть, зарплати будуть. Повертайтеся додому, ми вас чекаємо», - заявив так званий «глава ЛНР» Ігор Плотницький, забувши при цьому згадати, що по ряду причин його обіцянки неможливо виконати. Також в «прокремлівських» групах в соцмережах стали ширитися чутки про «націоналізацію» бойовиками житла луганчан та донеччан, які виїхали за межі окупованих територій.  А в російських ЗМІ з'явилися повідомлення з посиланням на представника так званої «ЛНР», що чоловіки призовного віку можуть безперешкодно в'їжджати і залишати територію, окуповану терористами – «республіку є кому захищати». 

Паралельно з цим, до реалізації путінського проекту долучився і колишній господар Донеччини Рінат Ахметов. Так підконтрольний йому донецький міський голова Олександр Лук’янченко в унісон з терористами почав розповідати, що у місто вже повернулося понад 50 тисяч жителів. Такий висновок він зробив, виходячи зі зростання кількості заявок на випікання хлібу. Не остався осторонь і сам Ахметов. Однойменний «гуманітарний рейс» відзвітував, що жителі Донецька вже отримали понад 20 тисяч продуктових наборів,  а безпосереднім розподілом займаються волонтери при футбольному клубі «Шахтар». І тут варто зазначити,  що Міжнародний комітет Червоного Хреста так і не зміг передати 700 тонн української гуманітарної допомоги жителям Луганська. Натомість у Ахметова вочевидь є особливі переваги у постачанні гуманітарки на окуповані території. Так само, як і у Кремля, адже російський гуманітарний конвой має  прибути в Луганськ вже завтра  - акурат до Дня міста.  

Всім зрозуміло, що відновити Донбас своїми силами у терористів не вийде,  так само як і гуманітарною допомогою нагодувати населення окупованих територій. Разом з тим, для російських ідеологів «Новоросії» зараз вкрай важливо показати населенню, що вони прийшли всерйоз і надовго, а світу, що вони здатні хоч чимось керувати на окупованих територіях. Тим паче, що в зголоднілих і знівечених від обстрілів Донецьку та Луганську така стратегіє ляже на благодатний грунт.