Яких газових домовленостей досягнуто сьогодні в Берліні

Сьогодні в Берліні відбулися тристоронні переговори щодо україно-російського газового конфлікту

Про результати переговорів на прес-конференції повідомили єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан та міністр енергетики Росії Олександр Новак.

З їхніх доповідей можна зрозуміти, що сторони в попередньо домовилися про умови постачання газу Україні на майбутню зиму, але про остаточні домовленсті говорити ще зарано. Вдається, що і Україна і Росія готові "заморозити" газовий конфлікт на невизначений час.

Зокрема, сьогодні було досягнуто таких домовленостей:

1. Україна повинна до кінця 2014 р оплатити Росії $3,1 млрд заборгованості за природний газ. 

"Оплата в 2 млрд дол. повинна пройти до кінця жовтня. Також Україна бере на себе зобов'язання оплатити ще 1,1 млрд дол. до кінця року", - заявив Еттінгер.

За словами Продана, українська сторона робить передоплату на постачання в обсягі 5 млрд куб до початку поставки в жовтні місяці і в кінці розрахункового періоду – кінець жовтня – Україна сплачує 1,5 млрд доларів неоплачених платежів і подальші платежі.

"На наш погляд – ми би могли піти на такий компроміс, не говорячи, що нині не визначений конкретний термін погашення платежів. Кінцеву дату оплати 3,1 млрд доларів, які нині є в Україні на спеціальному рахунку, ми ще не визначили".

2. Після оплати Україною $2 млрд боргу "Газпром" зобов'язується поставити 5 млрд кубів газу по $385 за тис. кубометрів. Україна погоджується на цю ціну як проміжну, за умови, що вона буде закріплена в додатку до газового контракту, і не залежатиме від уряду Росії.

"Після оплати 2 млрд дол. боргу "Газпром" зобов'язується поставити 5 млрд куб. м. понад це - в рамках опціонів (до березня 2015)", - зазначив Еттінгер. 

"Проміжна ціна до врегулювання ситуації в арбітражному суді на осінньо-зимовий період - $380, але ця ціна має бути комерційною, незалежною від рішень російського уряду. Це спеціальний додаток може бути до договору чи окремий договір. Щодо механізму формування ціни, ми сьогодні не досягли домовленостей з російською стороною", - уточнив Продан. 

3. Україна буде чекати рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо газового конфлікту

"Якщо на арбітражному суді в Стокгольмі буде визнана правота "Газпрому", Україна сплатить додаткову різницю у заборгованості", - заявив Еттінгер.

В той же час прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна не має наміру відкликати позов зі Стокгольмського арбітражного суду щодо газової суперечки, але до рішення суду необхідно підписати тимчасову угоду з Росією. 

"Я можу сказати одне, що ні за яких умов ми не будемо відкликати наш позов до Стокгольмського суду. Рішення суду буде ключовим в нашій позиції... До винесення рішення Стокгольмського суду нам потрібно підписати тимчасову угоду по газу. Умови цієї угоди обговорювалися сьогодні на переговорах, з нашими європейськими партнерами ", - заявив український прем'єр.