Чому росіяни не зроблять в Донецькому аеропорту військово-повітряну базу

Різні експерти ламають голови навіщо українські та російсько-терористичні війська ведуть таку запеклу битву за місце, яке колись було Донецьким аеропортом. Утім, усі версії висунуті українськими експертами, занадто складні, щоб бути правдою

Питання номер один, яке хвилює українське суспільство - навіщо Україна вперто кладе життя своїх героїв за Донецький аеропорт? Що у ньому такого стратегічно важливого? Чому його не взяти і просто не підірвати, як це зробили з Луганським аеропортом? Жодної логічної відповіді поки що ніхто не дав. Так, екс-керівник зовнішньої розвідки України Микола Маломуж висунув припущення, що російсько-терористичні хочуть створити "потужну військово-повітряну базу" в Донецьку. Чому ж вони її не створюють в Луганську, де отримали аеропорт? Військовий ескперт Ігор Козій каже, що Путін хоче зробити повітряний коридор до Донецька. Навіщо йому це, якщо в його розпорядженні сотні кілометрів відкритого наземного кордону? І чому не роблять повітряний коридор до того ж Луганська? Однак у всіх цих версіях очевидним є те, що експерти відштовхуються у своїх відповідях не від того - для чого Донецький аеропорт Україні, а для чого він бойовикам і відповідно чому ми повинні їм завадити.

Отже, перше питання - навіщо терористам аеропорт? З огляду на те, що українська армія може його легко знищити і відійти, то версії про "бази" і "коридори" виглядають не надто переконливо. Відповідь мабуть набагато простіша - ДНР просто не може допустити, щоб просто на околиці їх столиці стояли українські війська. І все. Крапка. Так би мовити справа честі. Ну і, звісно, потенційної загрози. Крім того, будь-яка армія, а надто терористична, має воювати, щоб не почати гнити. Тобто таким чином ватажки ДНР та їхні російські патрони тримають терористичні банди в тонусі.

Якщо це все так, то можемо відповісти й на питання, чому українська армія продовжує вперто утримувати Донецький аеропорт. Все дуже просто - українська армія в Донецькому аеропорту це постійна загроза і виклик, який стримує та відволікає російсько-терористичні війська від створення інших точок напруги. Якщо здати Донецький аеропорт, то російсько-терористичні війська збальшать тиск в іншому місці, наприклад, під Маріуполем чи Волновахою, або й взагалі десь, де Україна цього не чекає і не готова. Тобто українська армія просто не хоче "сюрпризів" - в Донецькому аеропорту налогоджена оборона і до нього забезпечена доставка всього необхідного, то хай терористи товчуться лобами саме тут, а не там, де ми їх не чекаємо. І таким чином, виходить взаємовигідна битва, яку, по суті, українська армія нав'язала терористам і не збирається віддавати їм ініціативу. Тобто дії українських силовиків виглядають набагато логічнішими, ніж дії їхніх опонентів.