Як Путін заспокоюватиме "бояр" за рахунок звичайних росіян

Віктор Кіщак
9 жовтня, 2014 четвер
15:55

Володимир Путін хоче компенсувати своїми олігархами власні провали, виставивши себе "борцем за простий народ"

Російська Дума вчора продовжила марафон щонайменше дивних, а часто просто безглуздих рішень. Депутати підтримали в першому читанні закон про компенсації росіянам, що постраждали від "неправосудних рішень" зарубіжних судів, в тому числі і від введення санкцій. Журналісти вже встигли охрестити цю ініціативу "законом Ротенберга". На честь наближеного до Путіна олігарха Аркадія Ротенберга, який чи ненайбільше постраждав від антиросійських санкцій Заходу.

Можливо таким чином Путін хоче хоч трохи заспокоїти і передбачити "бунт при дворі". Тому вирішив згладити гострі кути своєї пагубної для Росії зовнішньої політики, але не перед народом, а перед "боярами".

Щоправда цей законопроект не спровокував одностайності російських депутатів. За документ проголосували 233 депутати, 202 - проти, двоє - утрималися. Підтримала його в основному пропутінська "Єдина Росія" (якщо можна сказати що в Думі є не пропутінські депутати). Їй і було б достатньо 226 голосів, які вона має в парламенті.

Взагалі спочатку ініціативу оцінювали як непрохідну. Глава Мінекономрозвитку Росії Олексій Улюкаєв називав закон контрпродуктивним, натякаючи, що "законопроект фактично поширює неявну бюджетну страховку на іноземні активи". Та і російський уряд підтримав його з другої спроби, попросивши переробити документ. Але "слово імператора - закон".

Закон покриває дії Путіна, які перед росіянами виставляють як досягнення, а насправді - звичайні чергові кроки в сторону занепаду країни. Ініціатива охоплюєє і "Кримнаш" і перестраховує олігархів від санкцій, через які вони все більше почали відчувати "фінансовий дискомфорт".

Як йдеться в законопроекті, російські громадяни і компанії, чиє майно піддасться арешту або іншим стягненням іноземних судів, зможуть зажадати компенсації в російських судахІ головне, компенсація буде здійснюватися за рахунок коштів федерального бюджету.

Також ті хто лобіюють документ, постійно стверджують, що за законом компенсації будуть виплачувати також жителям Криму і Севастополя, які ніби-то "постраждали" від рішень українських судів.

Наприклад, депутат профільного комітету Думи Володимир Плігін (Єдина Росія) намагається відвести закон від ідеї, що він "для багатих" до ідеї, що він "для незахищеного народу". "Існує загроза політичних рішень проти тих, хто живе в Криму, зокрема. Такі рішення вже є", - виправдовується він.

Інший єдинорос, заступник голови комітету з конституційного законодавства Дмитро Вяткін теж підхоплює тезу, що "можуть бути втрачені не яхти і не вілли, а конкретні активи - культурні цінності".

Ну і звичайно сам Ротенберг заявив, що не збирається компенсувати особисті втрати від західних санкцій за рахунок федерального бюджету. Але впевнений, що іціатори законопроекту "виходять з інтересів вітчизняного бізнесу".

Тобто депутати хочуть перенести закон з площини захисту олігархів в площину захисту "російських співтчизників Криму, які страждають від української влади" та бізнесменів, які потом і кров'ю намагаються підняти економічний потенціал федерації. Звична схема - допомогти дофантазувати бідним росіянам, що проблеми багатих - їхні проблеми.

Деякі російські експерти побачили в законопроекті ще один цікавий момент. За допомогою нього Росія вигадала нову, напівзаконну вакцину проти санкцій. Тепер можна забирати активи "ворожих" країн, які знаходяться на території Росії. Тобто звичайне рейдерство, але трохи притрушено попелом законності. Щоб можна було відповідати іноземним інвесторам знизуючи плечима: "Такі у нас правила, у всьому винні санкції ваших країн".

Але повернемось до іншого важливого питання - де брати гроші?

Досить дивним, хоча послідовним для антиросійської політики Путіна, виглядає те, що в період початку затяжної стагнації думають не про розумне утримання на плаву економіки, а про компенсацію для "придворних". До того ж в цю прірву поступового економічного занепаду країну штовхнув сам Путін.

Тут мабуть слід перерахувати, які важкі випробування вже чекають на російський бюджет і економіку.

Перше - ціни на нафту. Останні тижні всі пильно спостерігають як нафта стрімко шукає своє дно. І до нового, більш ніж дворічного мінімуму в $90 за барель всі поступово звикають. З середини липня північноморський сорт Brent втратив в ціні 21%, американський WTI упав на 18%.

І тут слід нагадати, що російський федеральний бюджет на 2015-2017 роки складали з урахуванням критичної межі ціни на нафту в $96 за барель. Тобто "нафтову милицю" на яку постійно опирався російський бюджет вибивають. І вже зараз ми бачимо, що проблема недорахунку нафтодоларів стала реальною для Росії.

Інший тягар - провальні національні "мегапроекти". Досить сумнівно, що бюджетні кошти, які Росія витрачає на глобальні проекти (особливо нафтогазові), повернуться і почнуть приносити прибутки навіть у перспективі 10-20 років.

Яскравий приклад російсько-китайський проект "Сила Сибіру". Правда, як виявилось останнім часом, проект скоріше російсько-...російський. Китай не поспішає фінансово допомагати, тому сотня мільярдів доларів, яка гарантована федеральним бюджетом Росії примоститься на плечі жителів РФ. В цей же список можна і додати багатостраждальний "Південний потік", який приносить дохід тільки наближеним підрядникам.

Також на днях російський рубль вперше в історії побив антирекорд в 40 руб за долар. Вже 3 жовтня російський Центробанк протягом одного тільки дня витратив майже $1 млрд ($ 980 млн) на валютні інтервенції для підтримки курсу рубля. 6 жовтня ЦБ також витратив $420 мільйонів на підтримку національної валюти. А за прогнозами російських експертів, для уповільнення падіння рубля до кінця року необхідно витратити $30 мільярдів. А це близько 6,5% від наявних резервів ($454,240 млрд на перше жовтня). 

Ще один момент - гроші тікають з Росії. За пронозами керуючого партнера компанії Capital Times Еріка Наймана, витік валюти з Росії наступного року складе блицько $ 250 млрд. Відтік тіньового капіталу з Росії експерт оцінює в $120-150 млрд. на рік.

Також не будемо забувати західні санкції, які унеможливлюють рефінансування зовнішніх боргів і відсікають чимало фінансових інструментів для російських компаній.

І звичайно - російські антисанкції. Продуктове ембарго федерації для західних країн викликало хіба що ріст інфляції в країні і невеликий дефіцит продуктів. Ну і не забудемо про тагяр нових анексованих територій. Все ж таки для заспокоєння електорату в Криму треба його годувати неефективними дотаціями.

Тобто перспективи російської економіки показують, що грошей на чергову безглузду ініціативу немає. Тому російське керівництво просто хоче заховати під "народну риторику" банальну грошову компенсацію наближеним олігархам, через геополітичні промахи Путіна. Але ж шарм народного президента дуже скоро покине його, коли виявиться, що пенсії і зарплати пішли на так звані "компенсації" олігархам.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
Більше новин