Навіщо Москві копії українських храмів

В найближчі роки в столиці РФ мають з'явитися точні копії Свято-Володимирського собору Севастополя та донецького храму Іоанна Кронштадського

Депутат Держдуми Володимир Ресін, який відповідає за програму будівництва храмів у столиці РФ, пообіцяв, що у Москві у рекордні терміни буде збудовано точну копію кафедрального Свято-Володимирського собору Севастополя, який, в свою чергу, було зведено на передбачуваному місці хрещення князя Володимира, пише "Ділова столиця".

Свято-Володимирський собор Севастополя, фото: crimea-krugosvetka

Ресін також не виключив, що в Москві з'являться й інші храми, символічно пов'язані з різними історичними і сучасними подіями. Зокрема, у пам'ять про загиблих в Україні, з точки зору головного храмобудівника Москви, варто побудувати копію донецького храму Іоанна Кронштадського, зруйнованого під час артилерійських обстрілів.

Зруйнований храм Іоанна Кронштадського, фото: press-post.net

Все це, на думку Рєсіна, має виглядати дуже символічно. Храм Святого Володимира, наприклад, має стати "символом єдності Росії і Криму, Москви і Севастополя, підкреслить історичний зв'язок". Щоправда, виникає неприємне питання, яким боком зруйнований донецький храм "символічно поєднаний" з Москвою чи взагалі російською історією - адже "Росія не є стороню конфлікту".

Щоправда, виникає неприємне питання, яким боком зруйнований донецький храм "символічно поєднаний" з Москвою чи взагалі російською історією - адже "Росія не є стороню конфлікту"
Втім, не будемо чіплятися до слів. Дійсно, як це могло статися, що в Москві досі немає храму, присвяченого Святому Володимиру? Це ж "їхня" історія, перший "їхній" православний князь! Тобто дотепер він був князем Київським - але то була байка, допоки Київ також був "їхнім". Те, що тепер виявилося необхідним швиденько будувати власний Володимирський собор, означає, принаймні, що Київ "своїм" вони більше не вважають. І на тому спасибі. Тепер їхня "колиска православ'я" - безпосередньо Херсонес Таврійський. Дарма, що ця "символічна єдність", втілена у копіюванні собору, втілена у суто російському пострадянському стилі: нічого оригінального у виконанні, притягнута за вуха історія і все разом - цілковитий фарс. Бо князь Володимир, власне, до Москви не мав жодного стосунку. Хоч би вже у Новгороді будували. Але ж і з Новгородом у Москви історія вийшла негарна.

До речі, всі ці проекти виразно відгонять трупним духом. Будівництво московського храму Святого Володимира приурочено до 1000-річчя кончини князя, яке відзначатиметься в 2015 році. А копія донецького собору має увічнити "пам'ять про загиблих на Україні". Це, мабуть, не випадково. Намір прикрасити Москву "сувенірами у натуральний розмір" виглядає вихвалянням військовими трофеями у пізньоримський спосіб. Хіба що римляни тягли до своєї "столиці світу" оригінали, а "третій Рим", сам будучи не вторинним навіть - третинним, задовольняється копіями. І це закономірно - які "перемоги", такі і "трофеї".

Яка потреба у цих спорудах у Москві, окрім "символічного єднання", яке, по суті, є зізнанням у власній агресії та викраденні чужої історії? Ну, наприклад, поповнити історію світової архітектури черговим замашним безглуздям. Після популярних у Римі доби занепаду (знову цей Рим!) арок, які нікуди не вели, і колон, які нічого не підтримували, з'являться храми, в які ніхто не ходить. І в даному випадку, це буде правильно. Адже храм, зведений не у славу Бога, а на уславлення (чи, принаймні, виправдання) безславних вчинків здрібнілих кесарів - це, знову таки, безглуздя. І не лише архітектурне.