Чи посадять Бакуліна за підкуп виборців?

В Сєвєродонецьку працює мережа штабів з роздачі грошей від кандидата-«бойківця», одіозного екс-голови НАК «Нафтогаз» Євгена Бакуліна

Еспресо.TV продовжує огляд найбільш кричущих випадків порушення передвиборчого законодавства на мажоритарних округах.  

Вчора було оприлюднене відео, на якому в штабі соратника «газовика» Юрія Бойка – Євгена Бакуліна – місцевим жителям видають 200 грн. в обмін на паспорти. 

Нагадаємо,  Бакулін, який знаходиться під слідством в рамках розслідування корупційних схем в газовій сфері, йде в Раду по 106 округу з центром в Сєвєродонецьку, який вважається вотчиною Юрія Бойка. За даними джерела Еспресо.TV колишній голова «Нафтогазу» не веде активної кампанії в окрузі, натомість всі сили зосередив саме на мережевому підкупі електорату. «Зараз в місті працює близько 10-12 штабів, в яких роздають гроші. Для того, щоб їх отримати, місцеві жителі мають прийти в один із таких штабів та зареєструватися. Через деякий час їм має подзвонити один із працівників штабу та запросити на «лекцію». Адресу, де буде проходити зібрання, виборцю повідомляють за 20-30 хвилин до його початку, щоб убезпечити себе від незваних гостей. Перед заходом у людей забирають паспорти і переписують паспортні дані. Під час півторигодинної «лекції» учасникам пропонують попрацювати волонтером і пояснюють чим саме вони мають займатися. Головна задача «волонтерів» – пропонувати гроші своїм знайомим (200 грн. – за голос відданий за Бакуліна, 300 – за «Опозиційний блок»). За кожного нового зверненого «волонтер» отримує від 40 до 100 грн. Крім того, під час голосування, такий виборець повинен сфотографувати бюлетень з позначкою навпроти відповідного кандидата та партії, після чого сума винагороди подвоюється. Як видно на відео, гроші видають готівкою, і навряд чи вони з передвиборчого фонду Бакуліна», - розповів наш співрозмовник.

В кінці «лекції» «волонтерам» пропонують укласти ось такий от договір про співпрацю.

За даними джерела, сьогодні працівники штабу неприховано роздають гроші на кварталі Щедрищево, який входить в межі Сєвєродонецька.

На цьому відео агітатор повідомляє, що отримує винагороду в 100 грн. за свою роботу.

Крім того, місто завішане листівками, на яких Бакулін хизується тим, що, начебто саме вони з Бойко запустили Сєверодонецьку ТЕС. Яке відношення він має до цього наразі невідомо.

Нагадаємо, 14 жовтня парламент посилив кримінальну відповідальність за порушення виборчих прав громадян. Зокрема, «гречкосії» за підкуп виборців можуть сісти на довгі три роки, за підкуп цілих підприємств та організацій можна отримати від двох до чотирьох років тюрми. Крім того, під дії цієї статті потрапляють і самі виборці – учасникам так званих «каруселей» тепер загрожує штраф  від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів, або два роки  виправних робот, чи обмеження волі на той самий строк.

Чималий строк можна отримати і за фальшування виборів: за махінації зі списками виборців можна сісти на 2-4  роки, підроблення виборчих документів (бюлетенів, протоколів  та інш) -  від трьох до семи років тюрми, викрадення або псування скриньки з бюлетенями чи протоколу – 5-7 років.

Використання ж адмінресурсу посадовцями карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.  

Варто зазначити, що цей закон ще не підписаний президентом.

Фото: «Фейсбук»/Тако Северодонецкий