Коли українців врешті пускатимуть до ЄС без віз

Весною чиновники годували оптимістичними обіцянками про те, що до кінця року Україна може отримати безвізовий режим з країнами Євросоюзу

Солодкі обіцянки про безвізовий режим до кінця року охоче роздавали європейські та українські чиновники. Зокрема, як казав Мирослав Лайчак, заступник прем'єр-міністра, міністр закордонних справ Словаччини, ввести безвізовий режим між Україною і ЄС цілком реальна перспектива до кінця 2014 року.

А минулого року одна з двох найбільших польських газет, Rzeczpospolita у розпочала агітацію серед пересічних громадян та політиків з метою відміни віз для українців. Здавалося, ось-ось українці зможуть вільно мандрувати до Європи, оминаючи черги у візових центрах та тривалого збору документів.

Проте до Нового року лишилося трохи більше двох місяців, але про послаблення візового режиму для українців поки що навіть мови не йде. Чи залишиться довгоочікуваний безвізовий режим залишиться  солодкою мрією?

Швидше за все, так. І найближчим часом навпаки доведеться миритися з закрученням гайок  в деяких консульствах країн ЄС.

Так, з 15 жовтня консульство Польщі, яке раніше вважалося одним з найбільш лояльних до українських заявників, змінило правила подачі документів на шенгенську візу.

Тепер для того, щоб отримати короткотермінову шенгенську бізнес-візу у консульстві Польщі, заявникам необхідно буде подавати додаткові документи.

Раніше ці документи необхідно було подавати лише особам, що не є громадянами України.

Цікавий ще один факт. Якщо ще у березні шенгенську візу до Бельгії, як розповіли Еспресо.TV апліканти, можна було отримати протягом двох-трьох днів, то тепер на цю процедуру потрібно більше тижня. 

Досвідчені люди не даремно радять не вірити словам, а дивитися на реальні вчинки людини, адже обіцяти не значить одружитися. Тож, якщо перефразувати нинішні стосунки України з Європою, можна впевнено прогнозувати, найближчим часом гучного весілля точно не буде. 

Тобто розраховувати, що до кінця року буде введений безвізовий режим на 100% не варто. Краще готуватися до того, що кількість консульств країн-ЄС, які почнуть більш прискіпливо видавати візи українцям, найближчим часом зросте. 

Адже для цього в Європи є цілком виправдані аргументи. Кількість потенційних мігрантів через останні події в Україні катастрофічно зросла. За офіційними даними польської прикордонної служби, інтенсивність потоку біженців з України протягом останнього часу збільшилася у 30-40 разів у порівнянні з аналогічним періодом у минулі роки. В Польщі вже попросили притулок понад 600 українців. І лише за півроку військового конфлікту  за офіційною статистикою з країни на постійне проживання виїхали півтори тисячі українців. 

Крім того, українська влада фактично за півроку не втілила жодної реформи. Боротьба з корупцією; покращення умов для ведення бізнесу; спрощення оподаткування; прозора судова система і навіть покарання винних у вбивстві людей на Майдані поки залишилися  красивими обіцянками, яким все менше ймуть віри конкретні європейці.