Передвиборчі махінації екс-регіонала Яценка

20 жовтня, 2014 понедiлок
09:54

Один з найодіозніших кандидатів на депутатське крісло Антон Яценко хвацько взявся завойовувати голоси черкащан, турботливо розставляючи предвиборчи сітки «добрих справ», не гребуючи при цьому нечистоплотними методами піару

Еспресо.TV продовжує моніторинг найбільш кричущих випадків порушення передвиборчого законодавства на мажоритарних округах. На цей раз під наш приціл потрапив екс-регіонал, кандидат-самовисуванець, «батько тендерної мафії» Антон Яценко.

Як відомо, Яценко є одним із засновників Тендерної палати України, що мала зосередитися на викритті нечистих на руку чиновників, однак  пішла у зовсім протилежному напрямку, і по суті стала представляти монопольні комерційні інтереси компаній засновників ТПУ, низки нардепів та чиновників.

Через неодноразові звинувачення Яценка у тендерних махінаціях ЗМІ прозвали його «чорним тендерним магом». Нині пан Яценко активно відпрацьовує свої «магічні вміння» і фокуси на виборцях. До того ж, за «добрі справи» він взявся ще до проголошення дострокових парламентських виборів.

На своєму виборчому окрузі №200 (Умань, Черкаська область) Яценко встиг продемонструвати атракціон небаченої щедрості.  Зокрема, у його цьогорічному передвиборчому «доробку» -  газифікація сіл, встановлення транспортних зупинок, дитячих майданчиків, ремонт доріг, благоустрій вулиць, тощо. Звичайно ж, все це робиться із викарбовуванням імені кандидата і супроводжується відвертою «джинсою» в місцевих ЗМІ, щоб виборці з "короткою" пам'яттю ненароком не забули про свого благодійника.

Зауважимо, що згідно з законом про вибори такі «добрі справи» мають ознаки непрямого підкупу виборців, а відповідно до «свіжих» змін до Кримінального кодексу - «світять» кандидату терміном в «місцях не дуже віддалених».

Тим не менш, Яценка, схоже, такі законодавчі обмеження не турбують, адже він відкрито хизується своїми «благодійними» вчинками, в тому числі на своїх сторінках у соцмережах. Хоча, на відміну від інших кандидатів, справжню вартість такого "меценатства" приховує від гріха подалі.

Приведемо вашій увазі підбірку фактів непрямого підкупу виборців у виконанні колишнього регіонала, а нині безпартійця Яценка:

1. Яценко розпочав сезон полювання за голосами виборців ще до старту передвиборчої гонки, відкривши 20 серпня безкоштовний  Діагностичний  центр  у селі Христинівка Уманського району.

2. Не забув Яценко пропіаритися на такій болючій для українців темі, як газифікація сіл. Так, на своїй сторінці «ВКонтакте» Яценко вихваляється тим, що за його безпосередньою  участю вдалося завершити 11-річне будівництво газопроводу-відводу в селі Ладижинка, а ще – газифікувати село Собківку в Уманському районі. 

Газопровід у селі Ладижинка

Відкриття газопроводу у селі Собківка.

3. Крім того, 12 вересня він допоміг запустити у селі Христинівка цілодобове водопостачання.

4. Не забув Яценко і про такі традиційні методи «приручення» електорату, як встановлення дитячих майданчиків. Зокрема, з його барського плеча такі майданчики з’явилися у селах Монастирищі, Христинівка, Шукайвода та Вікторівка на Черкащині.

5. Також Яценко "відстебнув" грошенят на ремонт Монастирищенського районного будинку культури, а також на встановлення вікон у школах Уманського району.

6. А ще Яценко намагається підкоповувати виборців усілякими культурно-просвітницькими заходами. Зокрема, 7 жовтня він подарував дітям квитки на концерт Черкаського академічного заслуженого українського народного хору, який відбувся у Монастирищинському Будинку культури.

7. Крім того, у колекції передвиборчих подачок кандадита-самовисуванця є також латання доріг, встановлення транспортних зупинок, а також благоустрій вулиць.

Так, наприклад, у селі Паланка розповсюдили оголошення про те, що Яценко засипав щебенем дорогу Паланка-Синиця, а також  за його сприяння встановлюють автобусні зупинки, зокрема у селі Шукайвода Христинівського району.

Також на початку жовтня Яценко зі своєї кишені оплатив установку ліхтарів на одній з вулиць міста Монастирище.

До того ж, за даними громадської організації «Опора», кандидат-самовисуванець Яценко фігурує у списку кандидатів, які помічені на підкупі виборців під час нинішнього передвиборчого марафону.

Крім того, Яценку закидають застосування такої незугарної тактики, як погрози.

Зокрема, 18 жовтня в ЗМІ з’явилася інформація про те, що начебто екс-регіонал погрожував одному з активістів-«майданівців», уманському підприємцю Валерію Костюку. Однак Яценко, побоюючись аби всі його передвиборчі потуги не пішли коту під хвіст, хутко  спростував цю інформацію, а назвав підступами опонентів.

Хоча не можна виключати, що такий факт мав місце, адже раніше Яценко вже був помічений у таких "неекологічних" методах ведення політичної боротьби. Зокрема, навесні цього року у телефонній розмові нардеп відкрито погрожував розправою регіоналу-вигнанцю, керівнику Уманської сотні самооборони Андрію Столяру, а запис цієї розмови став надбанням громадськості.

Втім, за даними джерел Еспресо.TV, не зважаючи на такі нечистоплотні методи передвиборчої боротьби, Яценко є фаворитом передвиборчої гонки на своєму окрузі, адже він найактивніше серед усіх кандидатів "обробляє" електорат. Тож, правило "Хто нагліший - той і правіший" ніхто не відміняв.

Нагадаємо, згідно з п.3 ст. 160 Закону про вибори здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від 2 до 4-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. У  цій  статті  під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні  активи,  вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати, які  пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

Крім того, зазначимо, що 19 жовтня президент України Петро Порошенко підписав Закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян".

Зокрема, «гречкосії» за підкуп виборців можуть сісти на довгі три роки, за підкуп цілих підприємств та організацій можна отримати від 2 до 4-х років тюрми. Крім того, під дії цієї статті потрапляють і самі виборці – учасникам так званих «каруселей» тепер загрожує штраф  від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів, або два роки  виправних робот, чи обмеження волі на той самий строк.

Чималий строк можна отримати і за фальшування виборів: за махінації зі списками виборців можна сісти на 2-4 роки, підроблення виборчих документів (бюлетенів, протоколів  та інш) -  від трьох до семи років тюрми, викрадення або псування скриньки з бюлетенями чи протоколу – 5-7 років.

Використання ж адмінресурсу посадовцями карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.  

Далі буде…

Читайте також:

Гереги почали скуповувати столичних виборців

Чи посадять Бакуліна за підкуп виборців?

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
Більше новин