Якою буде нова коаліція Порошенка

Більшість у Верховній Раді VIII скликання сформують президентська партія, «Народний фронт», номінально незалежні мажоритарними та «Самопоміч»

Під час вчорашнього візиту в Одесу глава держави Петро Порошенко заявив, що вже 27-28 жовтня, тобто в наступі після виборів кілька днів, буде створена нова парламентська коаліція. Це означає, що попередні домовленості з можливим учасниками цього союзу вже досягнуті. За даними "ДС" до пропрезидентської більшості у Верховні Раді VIII скликання увійдуть "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Самопоміч" львівського мера Андрія Садового та позафракційні депутати, обрані в мажоритарних округах різних регіонів. При цьому, Арсеній Яценюк залишиться в кріслі прем"єра, однак його команді доведеться віддати посаду голови парламенту партії президента, пише "Ділова столиця".

Головна умова, яку зараз ставить всім своїм політичним партнерам президент – короткий термін створення нової коаліції. Це вкрай необхідно Порошенку для того, щоб продемонструвати, що він контролює ситуацію в країні і саме йому належить ініціатива з організації масштабного реформування країни. Крім того, глава держави хоче продемонструвати російській владі, що, попри всі її намагання розхитати ситуацію в Україні, вплив Банкової здатен цьому протидіяти.

Що ж до критеріїв підбору партнерів для нового парламентського союзу, то вони залишаються незмінними. Тобто, до складу коаліції увійдуть лише чітко орієнтовані на зближення з ЄС сили – "Народний фронт", з якими президент співпрацює і зараз, "Самопоміч", яка, за даними останніх опитувань, проходить в Раду, а також депутати-мажоритарники, в пасиві яких немає гучних скандалів, здатних дискредитувати парламентську більшість в цілому. Загалом президентська команда сподівається зібрати під своїми стягами 260-270 голосів. Крім того, продовжуються переговори з "Батьківщиною", як на рівні керівництва, так і окремих осіб. Тому, не можна виключати, що коаліція отримає додаткові голоси і за рахунок цієї політичної сили. 

Що ж до розподілу посад, то це питання поки знаходиться на стадії обговорення, а основний етап його вирішення розпочнеться лише тоді, коли партії точно знатимуть кількість отриманих на виборах депутатських мандатів. Однак, точно відомо, що свою посаду збереже Арсеній Яценюк – це головна умова участі "Народного фронту" у формування парламентської більшості. Разом з тим, "Блок Петра Порошенка" на правах найрейтинговішої партії, наполягає на тому, щоб його представник зайняв крісло голови Верховної Ради замість Олександра Турчинова. І ця вимога, швидше за все, буде задоволена.