Тарута вирішив стати Ахметовим

Останнє інтерв’ю колишнього губернатора Донеччини Сергія Тарути свідчить, що той намагається зайняти нішу головного переговорника з терористами, і у такий спосіб збільшити свій політичний та бізнесовий вплив

Напередодні мільйонер та свіжеобраний нардеп-мажоритарник від Маріуполя Сергій Тарута зробив кілька заяв, з яких випливають плани політика щодо його нового місця в окупованому і неокупованому Донбасі.

Зокрема, в інтерв’ю російському виданню «Комерсантъ» екс-губернатор розкритикував владу за неправильну політику на Донбасі. Зокрема, Таруті не подобається, що «кіборги» і досі затято утримують Донецький аеропорт замість того, щоб домовитися з терористами про його обмін. При цьому екс-губернатор натякнув, що сам він де знає з ким і як домовлятися.

Крім того, на думку Тарути, влада взагалі неправильно веде переговори з терористами, бо говорити можна лише з Ігорем Безлєром, який буцімто вважає Горлівку українською, а відтак готовий до співпраці. В той же час поставлений «головнокомандувач ДНР» Олександр Захарченко чи «народний губернатор» Павло Губарєв, на думку Тарути, «не висловлюють інтереси Донбасу» і говорити з ними немає сенсу.

Здається, що всіма цими заявами Тарута хоче продемонструвати владі, що його зарано списали з рахунків, і обійтися без нього на Донбасі геть неможливо. Тарута доводить, що він краще за усіх розуміється на ситуації в Донеччині, знає з ким і як розмовляти, а отже є незамінною людиною для того, щоб вести переговори з терористами. Також мільйонер не забуває повторювати, що в сьогоднішньому уряді немає промисловців і взагалі людей, що знаються на реаліях промислових регіонів, , відповідно, не в змозі «почути Донбас».

Таким чином складається враження, що Тарута дуже прагне стати першим переговорником між Києвом і терористами, що дозволить екс-губернатору зайняти нішу, з якої самоусунувся Ринат Ахметов, тобто стати головною людиною на Донбасі. Поки що Тарута ніяк не виявляє цікавості до переговорів з терористами «ЛНР», але такий інтерес в нього вочевидь має бути, адже його бізнес-активи в Алчевську нікуди не поділися. Слід нагадати, що бізнес-партнери Тарути - росіяни близькі до російського "путінського" Внешекономбанку.

Теоретично,  нинішня ситуація може стати шансом для Тарутипосунути Ахметова з донецького Олімпу, тим більше, що терористи та власна пасивність вже і так звели впливовість колишнього господаря Донбасу до мінімуму. Проте є одна проблема - він, як переговорник наразі не потрібний Києву. Тому, поки - це гра на майбутнє. Вистрелить - добре, не вистрелить - дорогого не коштує.