Чим закінчиться мобілізація «Свободи»

Мобілізація, яку оголосила партія «Свобода» для боротьби з фальсифікаціями на виборах, навряд чи допоможе націоналістам повернутися до парламенту

Те, що ВО «Свобода» за результатами позачергових виборів не потрапляє до парламенту стало очевидно уже за добу після завершення голосування. Великою несподіванкою для суспільства це не стало, адже про падіння рейтингів націоналістів говорили і до виборів, а екзит-поли, хоч і пророкували «Свободі» подолання п’ятивідсоткового бар’єру, проте з урахуванням статистичної похибки не виключалося і зворотнє.

Сьогодні, коли підраховано уже 99,5% протоколів, здобуток «Свободи» склав лише 4,71% голосів за список та сім мажоритарників, що, звісно, аж ніяк не може задовольнити лідерів партії. В той же час невеличке відставання від заповітної цифри залишає націоналістам певну можливість для маневрів, чим партійці Тягнибока не могли не скористатися. 

Отже тепер «Свобода» вимагає скасувати рішенням судів результати виборів в низці округів на Луганщині, аргументуючи це масовими фальсифікаціями з боку регіоналів. Розрахунок націоналістів зрозумілий – у разі, якщо вибори на Луганщині, де «Свобода» апріорі  не розраховує на серйозну підтримку, визнають такими, що не відбулися, співвідношення голосів зміниться і партія Тягнибока може розраховувати на подолання 5%.

Крім того, «Свобода» стверджує, що не потрапляє в Раду виключно за рахунок фальсифікацій інспірованих ні ким іншим як Володимиром Путіним: «Результати паралельного підрахунку голосів, що його здійснює виборчий штаб ВО «Свобода» на підставі даних з протоколів із «мокрими» печатками, наданих членами виборчих комісій та спостерігачами від ВО «Свобода», свідчать про впевнене подолання 5-відсоткового бар'єру та проходження націоналістів до парламенту… «Ми знаємо, хто робить усе, аби «Свобода» не потрапила до парламенту: це Владімір Путін та його агентура в Україні. Доказом цього є показова заява міністра закордонних справ РФ Лаврова про визнання виборів до Верховної Ради України та готовність із нею співпрацювати».

У підсумку Тягнибок оголосив мобілізацію прихильників партії, які мусять добитися проходження політсили до парламенту. «Борімося на дільницях за кожен голос! Не здаватися!..  Прошу максимальної мобілізації! Путіну не бачити Парламент без «Свободи»! Так переможемо!», - заявив Тягнибок.

Сьогодні мобілізовані «свободівці» уже провели малочисельний мітинг під будівлею ЦВК. Але цілком зрозуміло, що усі свободівські потуги врятувати ситуацію будуть даремними. Звісно, «Свобода» має певний мобілізаційний ресурс прихильників, але цього ресурсу аж ніяк не вистачить для масового мітингу, який може якось серйозно вплинути на ситуацію. Так, у Києві результат «Свободи» на виборах близько 6%, тобто перевищує загальноукраїнський трохи більше ніж на відсоток, а отже розраховувати на багатотисячний натовп прихильників під ЦВК чи Верховною Радою Тягнибоку не доводиться. Можна, звісно завезти активістів зі Львова, але, по-перше результат партії і там мало відрізняється від загальноукраїнського, а по-друге організація подібних акцій справа надто затратна, як фінансово так і організаційно.

Єдине, що залишається в цих умовах – це робити ставку не на масовість, а на «пасіонарність» своїх прихильників. Тобто, вкотре влаштувати бійки, безлади та провокації але досвід подій 14 жовтня довів, що цей шлях аж ніяк не є ефективним і лише відвертає прихильників від партії та створює картинку для російських ЗМІ.

Звісно, «Свободі» під силу влаштувати якесь побоїще ще раз, але це ніяк не допоможе їй потрапити до парламенту, швидше навпаки – сприятиме і подальшому падінню рейтингу цієї політсили.