Віталій Кличко і кінотеатр «Жовтень». Піар на пожежі

Мер столиці не знайшов нічого кращого, ніж перевірити пожежну безпеку в усіх кінотеатрах столиці. Важко навіть придумати більш безглузду реакцію на підпал «Жовтня»

Колись давно, один політолог говорив наступне: «Якщо українському політику треба показати, як він любить дітей, цей політик робить фотографію, де він гладить дітей по голові. Ні на що більше креативне український політик не здатний». Сьогоднішня прес-конференція Кличка про спалений кінотеатр "Жовтень" до болі нагадала саме цю історію.

Отже, що сказав мер столиці? По-перше, все буде перевірятися. По-друге, МінЧС має перевірити всі кінотеатри та музеї на предмет пожежонебезпечності. Більш безглузду реакцію на підпал «Жовтня» тяжко собі навіть уявити, хоча вона лягає в давню українську традицію. Вибухає газолін в житловому будинку Дніпропетровська – всі облгази мають все перевіряти. Трапилося загорання проводки на одній із станцій метрополітена – негайно перевіряється весь метрополітен. Виникли проблеми з одним із мостів – терміново перевіряються всі мости. Задуматися над таким простим питанням, а навіщо перевіряти те, що й так регулярно перевіряється, сказати складно. Простіше кажучи, якщо МінЧС щось не перевірило раніше, то треба міняти керівництво, якщо все і так перевірялося, то для чого робити цю показуху? Більше того, не просто показуху, а показуху, яка передбачає якісь нові приписи і штрафи. Можна не сумніватися, що за логікою бюрократичного ідіотизму, за тиждень МінЧС відзвітує, що в ході додаткової перевірки знайдено стільки-то порушень, накладено штрафів на таку-то суму і покарано десяток халатних службовців. Мерія у себе на сайті повісить бравурну новинку про те, що завдяки її клопотанням киянам стане жити краще, директори кінотеатрів і музеїв понесуть «могоричі», щоб залагоджувати ситуацію, а МінЧС ще й нагородить грамотами своїх робітників. При цьому ніхто не задумається над простим питанням: «А чому ці самі порушення місяць тому не помітили?». Можна ще задати питання Кличку, а чому вирішили перевірити кінотеатри і музеї, а не перевірять театри? А може ще треба перевірити торгові центри і басейни? Чи навпаки, торгові центри не перевіряти, а перевірити спортклуби?

Насправді, розпорядження мера про перевірку – це фількіна грамота, яка потрібна для піару. І ця перевірка не має жодного відношення до того, щоб розібратися з тим, що відбулося. Для всіх нас було б набагато цікавіше, щоб мер чи працівники мерії розповіли відкрито і чесно, як десять років тягнеться судова тяганина. Ще дуже цікаво було б від офіційних осіб почути, хто претендував на цю будівлю, кому відмовили, кого прокинули. Звичайно, Кличко працює мером п’ять місяців і він не несе відповідальність за попередників. Але нам всім цікаво було б почути, що він конкретно зробив для розрулювання ситуації з "Жовтнем" за останні 150 днів. І цікаво було б почути не тільки те, що він написав десять листів і подав двадцять судових позовів. Куди цікавіше було б почути, чому він не повернув цю тему в публічну площину, якщо там були аж настільки складні процеси, що призвели до підпалу. Відповідь на всі ці нериторичні запитання дуже проста. Куди простіше дати розпорядження про перевірку кінотеатрів. Від цього розпорядження і вовки будуть ситі і вівці будуть цілі.