Чому «Правий сектор» влаштував війну з гейським кіно

Молодики з символікою «Правого сектору», що зірвали показ фільму «Макс та інші» на кінофестивалі «Молодість» не лише попсували міжнародний імідж України тупою гомофобією, але й підсобили київським рейдерам

Сьогодні невідомі хлопці у камуфляжі з нашивками «Правого сектору» увірвалися до кінотеатру «Кінопанорама», де мала демонструватися стрічка «Макс та інші» з програми «Молодості». Молодиків дуже обурювало, що кіно торкається проблеми сексуальних меншин, а отже «є аморальним». Хлопці позривали афіші та під загрозою застосування фізичної сили змусили глядачів розійтися. В результаті показ стрічки було зірвано. А новина про це швидко облетіла ЗМІ.

Згодом в прес-службі «Правого сектору» від молодиків у камуфляжі, звісно, рішуче відхрестилися заявивши, що не мають до цієї історії жодного стосунку, оскільки ніяких акцій сьогодні не проводять, а з геями взагалі не воюють, «бо є і так з ким воювати».

Чи були бійці з «кінозбоченнями» справжніми членами «Правого сектору», а якщо таки були, то за чиїми наказами діяли, мають розібратися компетентні органи. Але уже зараз зрозуміло – те, що відбулося є звичайною провокацією, яка може мати досить великий розголос в Європі, знаючи європейську чутливість до порушень прав секс-меншин та враховуючи міжнародний статус «Молодості». 

Немає сумнівів, що порадіють цій провокації і в Москві. Попри шалену російську гомофобію, історія з «Кінопанорамою» прекрасно ляже в канву російського міфу про «разгул фашиствующих молодчиков» у Києві. Тим більше, що там засвітився розкручений російськими мас-медіа бренд «Правого сектору».

Але найважливіше, здається, не це. Сьогоднішній скандал -  це спосіб відвернути увагу від нещодавнього підпалу кінотеатру «Жовтень», який влаштували саме під час показу ще одного фільму з програми «Молодості». На сьогодні як головна версія цього злочину розглядаються дії аж ніяк не з мотивів гомофобії. За підпалом «Жовтня» швидше за все стоїть банальне рейдерство та бажання заволодіти ласим шматком київської землі. Сьогоднішня ж провокація перевела суспільну увагу щодо знищення «Жовтня» з площини кримінального злочинства з метою наживи у хибний бік гомофобії. А це, безумовно, гратиме на руку тим, хто прагне прибрати до рук спалений кінотеатр.

Звісно, влаштувати розбірки з гейським фільмом могли як не надто інтелектуальні члени «Правого сектору», що свято вірять у свою правоту та велику місію, могли і зовсім інші люди, прикриваючись розкрученим партійним брендом. Але у підсумку маємо малоприємні іміджеві втрати для держави та відволікання суспільства від проблеми рейдерства. Отже в цьому випадку важливо, щоб правоохоронці відреагували швидко і ефективно. По-перше, не можна допускати повторення подібних акцій, а по-друге публічне розслідування підпалу «Жовтня» має швидко виявити і паліїв і замовників.