Чи варто за прикладом Львова вимикати опалення в теплі дні в усій країні

Практика гнучкого відключення опалення на період потепління може бути особливо ефективна і економити ресурси в невеликих містах України

Таку думку Еспресо.TV висловили опитані експерти з енергетичних питань.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що Львівська міськрада прийняла рішення призупинити подачу опалення через підвищення температури. За повідомленням мерії, в період опалювального сезону 2013 року така практика застосовувалася вже три рази.

Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар вважає, що не має бути централізованого рішення на всю країну щодо однозначного увімкнення опалення. "Немає якогось центрального рубильника розташованго десь у Києві, який вмикают в певний момент. Це прерогатива місцевої влади. Я думаю це абсолютно розумний та логічний підхід".

За словами експерта, такі рішення більш ефективні і можливі для відносно невеликих міст, але для Києва, Дніпропетровська, Харкова це досить непросто.

"Система вимкнення опалення неповоротка і потрібно мати достатньо точний метеопрогноз, що період потепління буде тривалим. Якщо період потепління обмежиться кількома днями, тоді затрати технічні і людські будуть більшими ніж економія. Наприклад, Києву необхідно було б відпрацювати відповідні технічні процедури і поглянути наскільки це може бути прийнятним для міста з урахуванням його масштабів", - уточнює він.

Гончар вважає, що на локальних рівнях львівський досвід слід ретельно вивчити та застосовувати. "Кожна економія має свою ціну, якщо у Львові порахували і це вигідно, то очевидно такий досвід слід поширити в інших містах. В цьому плані Львів демонструє нетрадиційний підхід", - підкреслює він.

Експерт з енергетичних питань, голова "Комітету енергетичної незалежності України" Іван Надєїн також підтримує ідею, що в період глобальної економії ресурсів Україною, такий підхід в невеликих містах може дати позитивний ефект.

"На великих об'єктах технологічно це не дуже просто. Але в невеличких містах де це може регулюватися протягом декількох годин, бесперечно такий більш гнучкий підхід кращий. Початок і кінець опалювального сезону це прерогатива міської влади. Якщо середня температура вище 8 градусів впродовж трьох днів, то є підстави зупиняти", - вважає він.

Також Надєїн наголосив, що не обов'язково виключати повністю опалення, можна просто зменшити температуру теплоносія для економії.

"За 20 років в Україні не стояла задача економії. Але зараз уряд зменшує ліміти споживання. І тепер Міненерговугілля та Мінрегіонбуд встановлює ліміти не тільки по областях, а і по конкретних підприємствах. Для зменшення споживання до 30% кожному підприємству. Тому, безперечно, логічніше приймати рішення по економії щоб вписатися в ці ліміти", - розповів він.

На думку експерта з енергетики такі дії мають стимулювати підприємства і місцеву владу до гнучкої політики стосовно початку і кінця опалювального сезону та температурних режимів.  

Нагадаємо, з вівторка, 4 листопада, в Україні почнеться потепління, опадів синоптики не прогнозують. У вівторок ще збережуться нічні морози до -2..-4°С, але до кінця тижня нічні температури піднімуться до плюсових позначок. Вночі очікується 3-7 градусів тепла, вдень - до +15 градусів.