Чому українські біатлоністи полюбили Тюмень

Цього року українська збірна з біатлону замість Скандинавії вирушила тренуватися на першому снігу до російської Тюмені

Ще рік тому це рішення не викликало б жодних запитань. Та за останні місяці стосунки між Україною та Росією настільки змінилися і загострилися, що суспільство неоднозначно сприймає збори української команди в російській Тюмені.

Минулої осені наші біатлоністи, готуючись до олімпійського сезону, перші тренування на снігу проводили в норвезькому Шушені. Раніше на подібні збори наша команда їздила до Австрії (Рамзау) чи Скандинавії (наприклад, Вуокатті, Фінляндія).

Та останнім часом глобальне потепління дається в знаки. І від нього потерпають передусім представники лижних дисциплін: в останні роки командам доводиться змінювати плани підготовки через відсутність снігу.

За словами президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, цієї осені сніг був у Скандинавії та Росії. І вибір на користь останньої був зроблений через шенгенські візи.

"У Скандинавію їхати ми не можемо, бо там потрібна шенгенська віза. Якщо поїдемо туди - потім не вистачить на Кубок світу. Знаходитися у Шенгенській зоні можна лише 90 днів протягом півроку. Якщо поїдемо у Скандинавію, то терміни дії закінчаться вже у лютому. А Кубок світу триватиме ще у березні", - пояснив Еспресо.TV Бринзак.

Та, мабуть, це не єдина проблема, яка, до речі, раніше вирішувалася. Якщо порівняти у гривневому еквіваленті, скільки грошей потрібно було витратити на збори команди в Норвегії восени-2013 з нинішнім курсом євро, то це майже вдвічі дорожче.

З російською збірною українці протягом десятиліть перетинаються на змаганнях, контактують і мають товариські взаємини, які не змінила навіть війна на Донбасі. Відтак, Бринзаку вдалося домовитися з росіянами про збори української команди в Тюмені. Відзначимо і той факт, що нині з жіночою збірною Росії працює Володимир Королькевич, який не є для українців чужим: він тренував наших біатлоністок позаминулого сезону.

Про те, що були перемовини з російською стороною, Бринзак підтвердив в одному з інтерв’ю, відподаючи на запитання, чи не виникне проблем з в’їздом українських біатлоністів на територію Росії. "Тут ніхто вгадати не може. Ми домовилися з Федерацією біатлону Росії, переговорили з Олімпійським комітетом. Нам пообіцяли, що посприяють у цьому питанні", - сказав Бринзак.

Наразі українці тренуються в Тюмені, провели з росіянками спільні міні-естафети. Проте від спільного контрольного тренування відмовилися.

Звісно, кожен може по-різному оцінювати україно-російську співпрацю. Проте кожен український вболівальник хоче бачити своїх спортсменів з золотими медалями етапів Кубку світу, для чого необхідна повноцінна планова підготовка. В тому числі – відповідний обсяг роботи на сніговому покриві. А в нинішній фінансовій ситуації, що склалася в нашій державі, керівники змушені рахувати і вибирати більш бюджетні й вигідні варіанти. Очевидно, саме таким і стала для нашої команди російська Тюмень.