Навіщо терористам переписувати мінські домовленості

Заява терористів з «ДНР» та «ЛНР» про готовність до нових переговорів та внесення змін до мінських домовленостей є пошуком приводу для нового наступу

Президент Росії Володимир Путін, особисто ніяк не відреагувавши на пропозицію Петра Порошенка щодо скасування закону про особливій статус Донбасу, зробив це вустами підконтрольних йому терористів.

Сьогодні була оприлюднена «спільна заява ДНР та ЛНР», в якій терористи висловили своє обурення рішенням РНБО про скасування закону. На думку Захарченка, Плотницького та інших, вчорашнє рішення РНБО «перекреслює мінські угоди», оскільки «прийняття закону про особливий статус, а також закону про амністію в узгоджених з «ДНР» і «ЛНР» редакціях було зобов'язанням Києва». 

«Очевидно, що його (мінський протокол, - ред.) редакція повинна бути переглянута. «ДНР» і «ЛНР» не можуть діяти на підставі документа, з якого Порошенко вилучив принципово важливі пункти. Ми готові працювати над новою редакцією протоколу», - заявляють терористи, які, до речі, ніколи вказаний закон не визнавали а мінських угод за великим рахунком не дотримувалися.

Також бойовики заявили, що готові й надалі проводити з українською владою мирні переговори. «В найближчі дні всенародно обрані глави ДНР і ЛНР назвуть своїх уповноважених на мінських переговорах», - сказано в заяві.

Звісно, що ніяких конкретних пропозицій нової редакції мінських від терористів не прозвучало, бо насправді їх нема. Тому сьогоднішньою заявою Кремль прагне затягнути Україну в новий переговорний процес за участі все тих же терористів «ДНР» та «ЛНР», але тепер вони мають виступати в «статусі» «всенароднообраних легітимних представників республік», про що окремо наголошується в зверненні.

Отже, погоджуючись на такі переговори, українська сторона де факто визнає терористів Захарченка та Плотницького повноважними представниками Донбасу, на що Україна, звісно, піти не може. Якщо Порошенку і погоджуватися на нові переговори, то лише у форматі за участі представників Євросоюзу та Росії, винісши «шапкових отаманів» за дужки.

В той же час відмова України від запропонованих перемовин з «легітимною владою Донбасу» стане для терористів і Кремля приводом відновити бойові дії та розпочати новий наступ, заявляючи, що буцімто «ми за мир, але кривава хунта не хоче переговорів».

Враховуючи, що Росія в останні дні активно закидає на Донбас нові війська і техніку, такий сценарій аж ніяк не здається малоімовірним.