Чим Україна відповість на терористичну загрозу

Вчора ввечері в Харкові сталося те, про що говорили ще навесні цього року, - проти мирних українських громадян, на територіторії, де Росії не вдалося розпалити війну, розпочалися терористичні атаки

Вчора пізно ввечері в харківському пабі «Стіна» пролунав вибух. На велике щастя ніхто не загинув, але одинадцятеро людей постраждали, в тому числі двоє досить серйозно. Сумнівів в тому, що це був теракт, за яким стоять російські спецслужби та терористи так званих «ДНР» та «ЛНР», ні в кого не було з самого початку. Справа в тому, що в цьому пабі постійно збиралися патріотично налаштовані харків’яни, які до того ж допомагали українським військовим в зоні АТО. Отже теракт був в першу чергу спрямований проти патріотів, щоб залякати їх, придушити волю до спротиву та поширити зону нестабільності та страху в Україні.

В Харкові вдалися до «класичної» терористичної технології – вибуховий пристрій було залишено біля стійки бару у пакеті, який начебто забув хтось з відвідувачів. Адміністрація закладу помітила цей пакет, але не надала цьому великого значення і вже за кілька хвилин пролунав вибух.

Теракту у пабі передував обстріл з гранатомета приміщення харківського військкомату, що стався днем раніше. Але, якщо атаку на військкомат, який є об’єктом військової інфраструктури, можна кваліфікувати як диверсію сепаратистів, то вибух в пабі – це чистої води теракт направлений проти мирних мешканців. 

Власне, про можливість терактів на територіях прилеглих до окупованих говорилося ще з весни цього року. Декілька подібних спроб було попереджено правоохоронцями, але цього разу задум вдалося здійснити. Отже тепер українці мають бути готовими до того, що подібні теракти повторюватимуться і в інших містах. В першу чергу в зоні ризику великі міста Півдня і Сходу України. Окрім Харкова це – Маріуполь, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одеса, Херсон, Миколаїв, тобто території, які Путін чомусь вважає «Новоросією». Але не можна виключати можливість терактів в столиці, центральній чи навіть західній Україні. 

Отже українське суспільство та влада отримала новий дуже серйозний виклик і від відповіді на цей виклик багато в чому залежить їхнє майбутнє. Влада та правоохоронні органи мають продемонструвати, що в змозі  взяти ситуацію під контроль і забезпечити безпеку громадян, а суспільство – що не вдається до паніки та готове максимально сприяти правоохоронцям. 

Головний тягар відповідальності в цій ситуації полягає на Службу безпеки України. Окрім необхідного посилення «профілактичних» антитерористичних заходів в усій країні, дуже важливо швидко розслідувати і харківський вибух. Для відомства Валентина Наливайченка ця справа має стати справою честі, розслідування якої необхідно провести в максимально стислі терміни та максимально професійно. Чим швидше будуть встановлені та затримані виконавці та замовники цього злочину, тим спокійніше і впевненіше почуватимуться громадяни. Будь-який інший розвиток подій сприйматиметься суспільством лише як кричуща некомпетентність наших спецслужб і не може бути сприйнятий.