Майстер-клас етикету від Путіна: Як себе поводити, аби зганьбитися на весь світ

Володимир Путін, президент Росії, відомий тим, що часто поводиться досить безтактно та порушує правила дипломатичного етикету

Еспресо.TV зібрало найцікавіші випадки, як Путін у спробі вдати з себе джентльмена ганьбився на весь світ.

Так, під час саміту АТЕС, що зараз проходить у Пекіні, російський президент Володимир Путін сконфузився, порушивши етикет. 

Російський президент укрив плечі першої леді Китаю Пен Ліюань пледом, після чого вона зняла його і одягла щось інше. Дії Путіна розцінили як нетактовність та порушення ділового етикету. Російський президент хотів виглядати джентльменом, однак це породило невеликий скандал у Китаї. Дружина китайського лідера подякувала Путіну, але видно, що зніяковіла.

Справа в тому, що попри гендерну рівність в Китаї, чоловікам не дозволяється не лише торкатися жінок, але й проявляти звичну для росіянина ввічливість, на кшталт допомоги вдягнути пальто, відкрити двері перед дамою, поступитись місцем. 

Одне з китайських видань поквапилося нагадати, що Путін є не тільки головним політичним діячем Росії, а й головним донжуаном. Видання припускає, що президент РФ схопився з-за столу, відреагувавши на спробу Пен Ліюань зав'язати світську бесіду фразою в дусі "щось сьогодні холоднувато".

Проте його "джентельменський" вчинок викликав шквал осуду з боку самих китайців. Зокрема доволі швидко "скандальне відео" почали видаляти з інтернету.

Окрім цього в Пекіні Путін торкався не лише дружини Сі Цзіньпіна. Російський президент фамільярно похлопав президента США Барака Обаму по плечу. 

Витівка Путіна щодо Пен Ліюань – не перша його невдала спроба показатись джентльменом. Рік тому на саміті G20 у Санкт-Петербурзі Путін закутав у плед канцлера Німеччини Ангелу Меркель

Фото: REUTERS

Окрім цього, з Меркель у Путіна пов’язані й інші порушення правил етикету. Зокрема, Путін нещодавно розповів сальний анекдот про те, як варто поводитися під час першої шлюбної ночі.

За "салдафонські" жарти Ангела Меркель у відповідь нагородила російського президента холодним поглядом.

Вирішив Путін вдати з себе взірцевого джентльмена і в Австрії.

У 2007 році президент Росії, порушивши дипломатичний етикет. Щойно зійшовши з трапу літака, він, ніби найкращий друг, особисто вручив квіти міністру іноземних справ Австрії Урсулі Пласснік.

У неї тоді був день народження, що, тим не менш, не робить його вчинок дипломатичним.

Інший випадок, пов'язаний з Меркель, що є майже «фішкою» Путіна – запізнення. У жовтні президент Росії спізнився на зустріч з канцлером Німеччини, затримавшись у Сербії. Зустрітися політикам вдалося лише з другої спроби.

Серед тих, кого Путін змусив чекати на себе, опинилось чимало перших осіб держав. Зокрема, у 2006 році Володимир Путін спізнився на прийом до королеви Єлизавети ІІ.

Це був перший за 129 років державний візит російського президента до Великої Британії. Причиною запізнення російська делегація вирішила назвати затори на вузьких лондонських вулицях. Однак у відповідь британці повідомили, що їхня поліція розчистила для гостя вулиці, тож затори не могли стати причиною.

Путін тоді спізнився на 14 хвилин, причому королева прибула на зустріч за п’ять хвилин до призначеного часу.

Чекати довелося й іспанському монарху з дружиною. Хуан Карлос та перша леді чекали на Путіна, мерзнучи на холодному вітрі.

Шведського монарха Карла XVI Густава Путін змусив чекати на себе півгодини.

Спізнився Путін і на зустріч з президентом Фінляндії.

Про пунктуальність і тактовність російський президент не згадав навіть під час зустрічі з Папою РимськимПонтифіку довелося чекати на Путіна протягом години, тоді як сама зустріч тривала не більше 40 хв. 

Але Путін чхати хотів на повагу та етикет не лише відносно іноземних політиків та шанованих людей у всьому світі.  Він не поважає власних громадян, які дали йому владу.

Так, понад 10 років тому в Уфі батьки дітей, що загинули в авіакатастрофі в Німеччині, чекали на Путіна на кладовищі. Не дочекавшись, вони поховали жертв трагедії. Коли вони сіли за поминальну трапезу, надійшло розпорядження повернутися на цвинтар та при телекамерах зустрітися з російським президентом. Змучені горем батьки повернулися, але їм знову довелося чекати дві години.