Чому УЄФА та ФІФА говорили про кримський футбол з Росією без України

У Російському Футбольному Союзі заявили, що вчора у штаб-квартирі УЄФА вони обговорили питання кримського футболу з УЄФА та ФІФА. А от представників України на зустрічі не було

На перший погляд здається, що Україну банально "кинули". Але насправді все набагато гірше. ФФУ на чолі з Анатолієм Коньковим зробила це ще під час перших переговорів по кримському питанню, які відбулися у вересні.

Вже тоді було відомо, що, коли приймалося рішення про створення робочої групи з представниками УЄФА, ФІФА, РФС та ФФУ, процес вирішення питання легітимності участі кримських клубів у чемпіонаті Росії затягнеться. 

У ФФУ вчора відбувався Виконком, після якого футбольна верхівка весело проводила час у Будинку футболу. В цей момент президент РФС Микола Толстих перебував у штаб-квартирі УЄФА в Ньоні і вирішував питання кримського футболу. 

Смішно казати, але у ФФУ продовжують вважати футбольну спільноту України звичайними дурнями, коли кажуть, мовляв, ми нічого не знаємо про комісію і взагалі про кримський футбол. Коли це каже керівник прес-служби Терновий - це вже звично. Представники футбольної верхівки пообіцяли, що скоро буде відоме рішення УЄФА та ФІФА по кримському футболу. Але тоді незрозуміло, чому керівник прес-служби, який зазвичай доповідає позицію Конькова, каже, що нічого не знає про комісію по кримському питанню. 

Навіщо у ФФУ "злили" кримський футбол

Якщо навіть ФФУ вдалося б відстояти кримський футбол у Росії, то керувати змаганнями на півострові українській стороні не вдалося б до тих пір, поки Крим окупований військами Путіна. Фінансувати футбол також не змогли б, бо хто ризикне відправляти туди гроші. Спонсорів теж не знайшли, а тому можна сказати, що футбол би там помер. 

У керівництва Федерації не вистачило сили не тільки відстояти Крим, але й "красиво злити" його, розумно пояснивши це українцям.

Зараз у кожної людини в голові виникає одне питання: "А де ж була ФФУ вчора, і чому вони не змогли дізнатися про робочу групу і зустріч в УЄФА? Може вони брешуть?". Дійсно, здається, що керівництво ФФУ лукавить і все вони прекрасно знали.

Що буде з Коньковим

Не варто приховувати, що президентом ФФУ може бути людина, яка у гарних відносинах з владною верхівкою, а також певним колом олігархів. Звичайно, за футбольними законами влада не має права втручатися у футбол. Але, наприклад, без прихильності олігархів, як мінімум, дуже важко шукати спонсорів, які є головною запорукою розвитку футболу і взагалі грошей у Федерації. 

Зараз все йде до того, що Анатолій Коньков піде у відставку. Є декілька варіантів цієї відставки. Або 18-го грудня за відставку проголосує Конгрес ФФУ, але для цього питання про недовіру вже мали включити у порядок денний. Або Коньков добровільно піде у відставку, зробивши це досить красиво. Наприклад, він мотивуватиме своє рішення тим, що не зміг захистити український футбол, тому йому стало соромно і він піде, але залишить наступникам "футбол на підйомі". 

Також можливий варіант, що Коньков продовжить керувати ФФУ. Але для українського футболу це не сулитиме нічого доброго.

Що буде з кримським футболом

Варто визнати, що завдяки старанням певних людей Україна програла битву Росії. Кримські клуби продовжать грати у російському чемпіонаті, а УЄФА та ФІФА нікого не покарає, але і не визнає "анексію" кримського футболу.